REKLAMA

Źródło: Mykola Lunov from Canva

Pieczona karkówka ze słodkimi ziemniakami

Pieczona karkówka ze słodkimi ziemniakami to danie, które często przygotowuję na rodzinne spotkania. Mój sposób na soczystą karkówkę to marynata pełna wyrazistych smaków. A słodkie ziemniaki z dodatkiem rozmarynu to idealne dopełnienie. Przygotuj dla swoich bliskich to wyjątkowe danie, będą zachwyceni!

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • 1 kg karkówki Dodano do
  • 1 kg słodkich ziemniaków Dodano do
  • 4 zęby czosnku Dodano do
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu Dodano do
  • 2 łyżki musztardy Dodano do
  • 2 łyżki miodu Dodano do
  • Sok z jednej cytryny Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
  • Olej do smażenia Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Zacznij od przygotowania marynaty. W miseczce wymieszaj przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, miód, sok z cytryny, sól i pieprz. Tak przygotowaną marynatą natrzyj karkówkę. Odstaw na co najmniej godzinę, ale jeśli masz czas, pozostaw ją w lodówce na całą noc - mięso będzie jeszcze smaczniejsze.

2. Krok

Po tym czasie, na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, obsmaż karkówkę z każdej strony, na piękny złoty kolor. Następnie przełóż ją do naczynia żaroodpornego.

3. Krok

Słodkie ziemniaki obierz, pokrój w grubą kostkę, posyp rozmarynem, solą, pieprzem i skrop olejem.

4. Krok

Ziemniaki ułóż wokół karkówki. Piecz w 180 stopniach przez około 1 godzinę, do momentu aż mięso będzie miękkie i soczyste, a ziemniaki zrumienione.

5. Krok

Podawaj gorące, najlepiej ze świeżą sałatką.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy