REKLAMA

Źródło: FB: Varíme a Pečieme s Ljukom

Pieczona karkówka z kapustą i kluskami

Tradycyjny słowacki przepis, który ucieszy każdego miłośnika domowej kuchni.

REKLAMA

Składniki

porcje
4

Maślanka

  • 1 kg szyja Dodano do
  • 4 łyżki olej Dodano do
  • 1 kawałek The Onion Dodano do
  • 2 szt czosnek Dodano do
  • 1 łyżeczka pieprz czarny mielony Dodano do
  • 1 łyżeczka Sól Dodano do

Kapusta

  • 1 szt Kapusta głowiasta Dodano do
  • 1 łyżeczka ocet jabłkowy Dodano do
  • 1 łyżeczka cukier Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Podczas gdy piekarnik się rozgrzewa, na patelni na średnim ogniu rozgrzej 2 łyżki oleju. Dodaj karkówkę i obsmaż ją ze wszystkich stron na złoto.

2. Krok

Dodaj posiekany cebulę i czosnek, a następnie smaż, aż staną się miękkie i złote. Posyp solą i pieprzem.

3. Krok

Przenieś karkówkę i cebulę do brytfanny i piecz w piekarniku około 1 godziny i 30 minut, lub do momentu aż mięso będzie całkowicie miękkie.

4. Krok

Podczas pieczenia karkówki, zacznij przygotowywać kapustę. Kapustę pokrój na cienkie paski.

5. Krok

W garnku na średnim ogniu rozpuść 2 łyżki masła. Dodaj kapustę i smaż, aż będzie miękka i złotobrązowa. Dodaj cukier i ocet i smaż ją jeszcze kilka minut.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy