Źródło: FB: Varíme a Pečieme s Ljukom
Pieczona karkówka z kapustą i kluskami
Tradycyjny słowacki przepis, który ucieszy każdego miłośnika domowej kuchni.
Składniki
Maślanka
- 1 kg szyja
- 4 łyżki olej
- 1 kawałek The Onion
- 2 szt czosnek
- 1 łyżeczka pieprz czarny mielony
- 1 łyżeczka Sól
Kapusta
- 1 szt Kapusta głowiasta
- 1 łyżeczka ocet jabłkowy
- 1 łyżeczka cukier
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Podczas gdy piekarnik się rozgrzewa, na patelni na średnim ogniu rozgrzej 2 łyżki oleju. Dodaj karkówkę i obsmaż ją ze wszystkich stron na złoto.
Dodaj posiekany cebulę i czosnek, a następnie smaż, aż staną się miękkie i złote. Posyp solą i pieprzem.
Przenieś karkówkę i cebulę do brytfanny i piecz w piekarniku około 1 godziny i 30 minut, lub do momentu aż mięso będzie całkowicie miękkie.
Podczas pieczenia karkówki, zacznij przygotowywać kapustę. Kapustę pokrój na cienkie paski.
W garnku na średnim ogniu rozpuść 2 łyżki masła. Dodaj kapustę i smaż, aż będzie miękka i złotobrązowa. Dodaj cukier i ocet i smaż ją jeszcze kilka minut.