REKLAMA

Źródło: Canva

Pieczona kaczka

Tradycyjny przepis na pieczoną kaczkę. Za każdym razem wyjdzie doskonała.

REKLAMA
Co dziś ugotujesz? 10 wspaniałych przepisów na obiady i kolacje

Przepis można znaleźć w tym artykule

Co dziś ugotujesz? 10 wspaniałych przepisów na obiady i kolacje

Składniki

porcje
4
  • 1 kaczka Dodano do
  • 2 cebule Dodano do
  • 2 marchewki Dodano do
  • 2 pory Dodano do
  • 12 szklanki białego wina Dodano do
  • 12 szklanki bulionu drobiowego Dodano do
  • 2 łyżki masła Dodano do
  • 1 łyżka tartej skórki z cytryny Dodano do
  • 1 łyżeczka tymianku Dodano do
  • 14 łyżeczki soli Dodano do
  • 14 łyżeczki pieprzu Dodano do
REKLAMA

Procedura

130 min.
1. Krok

Piekarnik nagrzej do 180 stopni C (160 stopni C jeśli jest to piekarnik z termoobiegiem). Formę do pieczenia wyłóż folią aluminiową.

2. Krok

W misce wymieszaj cebulę, marchewkę, pory, wino, bulion, masło, skórkę z cytryny, tymianek, sól i pieprz.

3. Krok

Wewnątrz kaczki umieść przygotowany farsz i zwiąż nogi kaczki taśmą kuchenną lub sznureczkiem, aby farsz się nie wydostał.

4. Krok

Umieść kaczkę w formie do pieczenia i skrop ją tłuszczem z kaczki.

5. Krok

Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 1,5-2 godziny, aż kaczka będzie miękka i rumiana. Pod koniec pieczenia możesz zwiększyć temperaturę do 200 stopni C, aby skórka była chrupiąca.

6. Krok

Wyjmij z piekarnika i pozostaw na 10 minut przed krojeniem, aby mięso odpoczęło.

7. Krok

Podawaj z pieczonymi warzywami lub ziemniakami.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Śniadanie

470 przepisy