REKLAMA

Źródło: ajafoto from Getty Images

Pieczona kaczka z duszoną czerwoną kapustą

Szczera wolno pieczona kaczka z duszoną czerwoną kapustą.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 szt Kaczka w całości Dodano do
  • 200 g czerwona kapusta Dodano do
  • 1 szt duża cebula Dodano do
  • 3 szt jabłka Dodano do
  • 4 szt ziemniaki Dodano do
  • Sól i czarny pieprz Dodano do
  • 2 łyżka stołowa Cukier Dodano do
  • 2 łyżka stołowa Oleje Dodano do
  • 2 łyżka stołowa Mąka Dodano do
REKLAMA

Procedura

240 min.
1. Krok

Zacznij od dokładnego umycia i wysuszenia kaczki.

2. Krok

Kaczkę solimy i pieprzymy wewnątrz i na zewnątrz. Następnie kładziemy ją na blasze do pieczenia, na której dno wlewamy odrobinę wody, aby mięso nie było suche.

3. Krok

Włóż kaczkę do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 2 godziny. Co 15 minut polewać kaczkę sokami z pieczenia, aby mięso pozostało soczyste.

4. Krok

W międzyczasie oczyszczone i pokrojone jabłka podsmażyć na oleju razem z czerwoną kapustą, dodać 2 łyżki cukru, sól do smaku i wodę. Dusić kapustę pod przykryciem przez około 45 minut.

5. Krok

Gdy kaczka będzie gotowa, wyjąć ją z piekarnika i odstawić na co najmniej 10 minut przed krojeniem. Ten krok jest bardzo ważny, ponieważ pozwala kaczce zachować soki.

6. Krok

Ziemniaki obrać, pokroić w plastry i ugotować w osolonej wodzie. Ziemniaki są doskonałym dodatkiem do tego dania.

7. Krok

Na koniec dodaj do kapusty 2 łyżki mąki rozpuszczonej w zimnej wodzie i pozostaw kapustę na małym ogniu przez kolejne 10 minut.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy