Źródło: Freepik
Pieczona holenderska marchewka z masłem ziołowym
Oto mój ulubiony przepis na holenderskie marchewki, który jest prosty w przygotowaniu, pożywny i absolutnie pyszny!
Składniki
- 400 g Marchew holenderska, umyta i pozbawiona liści
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- Sól i mielony czarny pieprz do smaku
- 100 g Niesolone masło, zmiękczone
- 1 łyżka stołowa Drobno posiekanych mieszanek ziół (takich jak pietruszka, szczypiorek i tymianek)
- Skórka z połowy cytryny
- 21⁄2 ząbki mielonego czosnku
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza (około 400 stopni Fahrenheita). Gorący piekarnik jest niezbędny do procesu pieczenia, ponieważ nadaje marchewkom przyjemną karmelizowaną teksturę i wydobywa ich naturalną słodycz.
Umieść marchewki na blasze do pieczenia i skrop oliwą z oliwek. Wymieszać, aż marchewki będą równomiernie pokryte. Posyp solą i pieprzem. Często uważam, że sól morska działa lepiej niż zwykła sól kuchenna w tym przepisie. Rozłóż marchewki tak, aby równomiernie się upiekły i nie były zbyt stłoczone na patelni.
Włóż blachę do piekarnika i piecz marchewki przez około 20-25 minut lub do momentu, aż zmiękną i lekko się zarumienią.
Podczas gdy marchewki się pieką, przygotuj masło ziołowe. W misce połącz zmiękczone masło, mieszankę ziół, skórkę z cytryny i mielony czosnek. Mieszaj, aż składniki dobrze się połączą.
Gdy marchewki będą gotowe, ostrożnie wyjmij je z piekarnika. Jeszcze ciepłe marchewki obficie posmarować masłem ziołowym. Ciepło marchewek roztopi masło, pozwalając mu wsiąknąć w marchewki, nadając im aromat.
Podawaj te pieczone marchewki holenderskie na gorąco jako dodatek do ulubionego posiłku.