Źródło: caoyu36 for Getty Images
Pieczenie japońskich biszkoptów
Japoński biszkopt to rodzaj ciasta, które jest wykonane z najprostszych składników, ale zapewnia wyśmienity efekt końcowy. Wymaga precyzji i cierpliwości, ale efekt końcowy jest zdecydowanie tego wart. Japoński biszkopt pod względem tekstury i wyglądu przypomina sernik.
Składniki
- 6 Jajka (podzielone na białko i żółtko)
- 60 g cukier
- 60 ml mleko
- 40 g Mąka uniwersalna
- 20 g skrobia kukurydziana
- 50 g masło
- 1 Łyżeczka esencja waniliowa
- szczypta soli
- cukier puder
Najnowsze ulotki
Procedura
Aby przygotować japońskie biszkopty, zacznij od wymieszania żółtek i cukru w misce miksera. Lubię dodawać cukier stopniowo, aby uzyskać lepszą integrację.
Następnie rozpuść masło w kuchence mikrofalowej i dodaj je do mieszanki żółtek i cukru wraz z mlekiem i ekstraktem waniliowym.
Wymieszaj mąkę i mąkę kukurydzianą osobno, a następnie przesiej do powyższej mieszanki. Przesiewanie jest bardzo ważne, gwarantuje naprawdę lekkie, przewiewne ciasto.
Teraz ubij białka na sztywną pianę. Nie zapomnij dodać szczypty soli, dzięki czemu będą one ładne i puszyste. Następnie ostrożnie dodaj ubitą pianę z białek do ciasta, uważając, aby nie spuścić z niego powietrza.
Wlej ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy i piecz w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez około 40-50 minut. Obserwuj ciasto podczas pieczenia - jeśli zbyt szybko zbrązowieje, po prostu przykryj je folią aluminiową.
Gdy japoński biszkopt będzie już upieczony, przełożyć ciasto na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Na koniec posyp ciasto cukrem pudrem i podawaj.