REKLAMA
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/TG3ZxvcG3H0eTOtlZ0eC/d7ebe4489612ead12619f940309b74.jpeg)
Źródło: Pixabay: chefmouhcine
Pieczenie indyczka
Pieczenie indyczka to danie świąteczne, które może być doskonałą alternatywą dla tradycyjnego indyka. Indyki są mniejsze, smaczniejsze i szybciej się gotują.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
Indyk
- 1 db Dziecię indyka
- 1 g sól
- 1 g Burak
Sos
- 1 dl białe wino
- 1 g masło
- 1 g Mąka
- 1 dl Ciężka śmietana
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
120 min.
1. Krok
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
2. Krok
Posól i popieprz indyka, a następnie umieść go w piekarniku na 1 godzinę.
3. Krok
Po upływie czasu zalej indyka białym winem.
4. Krok
Gotuj przez kolejne 30 minut, a następnie wyjmij z piekarnika i trzymaj w cieple.
5. Krok
Rozpuść masło na patelni, dodaj mąkę, a następnie zagęszczaj śmietanką.
6. Krok
Pokrójmy indyka i polej sosem.