REKLAMA

Źródło: FB: Przepisy na domowe potrawy: ciasta, obiady, sałatki

Pieczeń z szynki

Tradycyjne danie, które będzie idealne na niedzielny obiad. Szynka pieczona jest do momentu, aż stanie się soczysta i aromatyczna. Podawaj ją z ziemniakami.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 kg szynka Dodano do
  • 2 zęby czosnek Dodano do
  • 2 łyżki Miód Dodano do
  • 1 szkło sos sojowy Dodano do
  • 1 łyżeczka Tymianek Dodano do
  • 1 łyżeczka Rozmaryn Dodano do
REKLAMA

Procedura

150 min.
1. Krok

Przygotuj szynkę. Umyj ją dokładnie i osusz.

2. Krok

Rozgrzej piekarnik do 180°C.

3. Krok

Rozgnieć czosnek i wymieszaj go z miodem, sosem sojowym, tymiankiem i rozmarynem.

4. Krok

Nacieraj szynkę przygotowanym sosem z każdej strony, a następnie umieść ją w naczyniu żaroodpornym.

5. Krok

Piecz szynkę w piekarniku przez około 2 godziny. Co 30 minut polewaj szynkę sosem, który wcześniej odłożyłeś.

6. Krok

Pod koniec pieczenia zwiększ temperaturę do 200°C, aby szynka zarumieniła się.

7. Krok

Wyjmij szynkę z piekarnika i pozostaw na 10-15 minut przed pokrojeniem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy