REKLAMA
Źródło: FB: Przepisy na domowe potrawy: ciasta, obiady, sałatki
Pieczeń z szynki
Tradycyjne danie, które będzie idealne na niedzielny obiad. Szynka pieczona jest do momentu, aż stanie się soczysta i aromatyczna. Podawaj ją z ziemniakami.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 1 kg szynka
- 2 zęby czosnek
- 2 łyżki Miód
- 1 szkło sos sojowy
- 1 łyżeczka Tymianek
- 1 łyżeczka Rozmaryn
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
150 min.
1. Krok
Przygotuj szynkę. Umyj ją dokładnie i osusz.
2. Krok
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
3. Krok
Rozgnieć czosnek i wymieszaj go z miodem, sosem sojowym, tymiankiem i rozmarynem.
4. Krok
Nacieraj szynkę przygotowanym sosem z każdej strony, a następnie umieść ją w naczyniu żaroodpornym.
5. Krok
Piecz szynkę w piekarniku przez około 2 godziny. Co 30 minut polewaj szynkę sosem, który wcześniej odłożyłeś.
6. Krok
Pod koniec pieczenia zwiększ temperaturę do 200°C, aby szynka zarumieniła się.
7. Krok
Wyjmij szynkę z piekarnika i pozostaw na 10-15 minut przed pokrojeniem.