Źródło: FB: 1000 pomysłów na przekąski
Paszteciki wigilijne z kapustą i pieczarkami
Paszteciki wigilijne to tradycyjne danie, które od lat gości na moim stole podczas świątecznej wieczerzy.
Składniki
Ciasto:
- 1⁄2 kg mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1⁄2 łyżeczki cukru
- 50 g świeżych drożdży
- 125 g zimnego masła
- 4 ks żółtka jaj
- 3 ks całe jajka
- 2 łyżki Mleka
- 2 łyżki sezamu do posypania
Farsz:
- 500 g pieczarek
- 500 g kapusty kiszonej
- 1 ks cebula
- 2 łyżki masła klarowanego
- sól, pieprz
- Majeranek
- papryka słodka i ostra
- gałka muszkatołowa
- liść laurowy
- ziele angielskie
Najnowsze ulotki
Procedura
Przygotować nadzienie. Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle.
Kapustę zalać wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie i gotować do miękkości.
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na maśle.
Drobno posiekaj ugotowaną kapustę, grzyby i cebulę lub zmiel je w robocie kuchennym.
Doprawić do smaku i wymieszać.
Przygotować ciasto. Umieść mąkę, sól i cukier w misce. Wszystko razem wymieszać.
Dodaj pokruszone drożdże i pokrojone w kostkę masło i ponownie wymieszaj.
Dodaj żółtka i całe jajka. Zagnieść ciasto. Podzielić ciasto na dwie części.
Ciasto rolujemy i rozwałkowujemy na długi cienki prostokąt.
Na środku ciasta układamy porcje farszu - całość rolujemy. Wałki układamy łączeniem na dole
Rulony smarujemy z wierzchu jajkiem wymieszanym z mlekiem i obsypujemy sezamem.
Kroimy na 4 centymetrowe kawałki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Umieścić rogaliki w piekarniku i piec w temperaturze 180°C przez około 20 minut.