REKLAMA
Źródło: Antic Zlatko from Getty Images
Pasta z awokado z jajkiem
Pasta z awokado z jajkiem to jedno z moich ulubionych dań na śniadanie lub przekąskę. Ma subtelny smak awokado, który jest rozjaśniony sokiem z cytryny i wzmocniony dodatkiem jajka w koszulce.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 2 kawałek dojrzałe awokado
- 4 kawałek jajka
- 2 łyżeczka Sok z cytryny
- Sól i czarny pieprz do smaku
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
20 min.
1. Krok
Przekrój awokado na pół, usuń pestkę i wyjmij miąższ łyżką. Następnie rozgnieć je na drobną pastę, dodaj sok z cytryny, sól i pieprz do smaku i wymieszaj wszystko razem. Najlepiej rozgnieść awokado zaraz po zerwaniu.
2. Krok
Ugotuj jajka na twardo. Zajmuje to około 10 minut od momentu, gdy woda zacznie wrzeć. Następnie spłucz je zimną wodą, aby lepiej się obrały.
3. Krok
Ugotowane jajka obrać i pokroić na małe kawałki lub zetrzeć na tarce.
4. Krok
Wymieszaj jajka z awokado.