Parówki w cieście francuskim z serem i ketchupem
To klasyczna i popularna przekąska, idealna na szybki obiad, piknik, czy imprezę. Parówki w cieście francuskim z serem pozwalają na kreatywne połączenie smaków. Użyj ulubionego sera i dowolnego rodzaju ketchupy, aby dostosować przepis do swoich upodobań.
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego z wyłożonym papierem do pieczenia (rolka lub gotowe arkusze)
- 8 parówek
- 8 plasterków sera (np. cheddar, żółty ser)
- Ketchup lub inny ulubiony sos do podawania
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzej piekarnik do temperatury wskazanej na opakowaniu ciasta francuskiego.
Rozwiń ciasto francuskie na desce do krojenia i pokrój je na 8 równych pasków (jeśli używasz gotowych arkuszy ciasta, możesz zostawić je w całości lub pokroić je na mniejsze prostokąty).
Na każdym pasku ciasta umieść plasterka sera, a następnie parówkę.
Zwijaj ciasto wokół parówki i sera, zabezpieczając końce, aby farsz był dobrze zakryty.
Przenieś parówki w cieście na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
Piecz w rozgrzanym piekarniku zgodnie z czasem podanym na opakowaniu ciasta francuskiego, aż stanie się złociste i napęcznieje.
Po upieczeniu wyjmij parówki w cieście z piekarnika i pozostaw na chwilę, aby ostygły.
Przed podaniem polej parówki ketchupem lub innym ulubionym sosem.