Parowańce z jagodami
Klasyczna, polska potrawa to idealny pomysł na obiad, deser lub przekąskę Proste w przygotowaniu, pyszne i sycące, doskonale sprawdzą się na każdą okazję.
Składniki
- 500 g ziemniaków
- 1 jajko
- 1 szkło mąki
- 1 Łyżka masla
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
Najnowsze ulotki
Procedura
Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonym wrzątku do miękkości.
Po ugotowaniu odcedź wodę, dodaj masło i odstaw na kilka minut do ostudzenia.
Ziemniaki przetrzyj przez praskę lub rozgnieć widelcem.
Do ziemniaków wbij jajko i dodaj szklankę mąki. Wszystko dokładnie wymieszaj i wyrób na gładkie ciasto.
Z ciasta uformuj wałek o grubości około 2 cm, a następnie pokrój go na mniejsze kawałki.
Wrzuć kluseczki do wrzącej, osolonej wody i gotuj około 5-7 minut, aż wypłyną na powierzchnię.
Jagody umyj, osącz i wsyp do garnka. Dodaj cukier i duś na małym ogniu około 10 minut, aż zgęstnieją i zrobią się miękkie.
Gotowe kluski odcedź i podawaj z jagodami.