REKLAMA

Parowańce z jagodami

Klasyczna, polska potrawa to idealny pomysł na obiad, deser lub przekąskę Proste w przygotowaniu, pyszne i sycące, doskonale sprawdzą się na każdą okazję.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 500 g ziemniaków Dodano do
  • 1 jajko Dodano do
  • 1 szkło mąki Dodano do
  • 1 Łyżka masla Dodano do
  • 2 łyżki cukru Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
REKLAMA

Procedura

40 min.
1. Krok

Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonym wrzątku do miękkości.

2. Krok

Po ugotowaniu odcedź wodę, dodaj masło i odstaw na kilka minut do ostudzenia.

3. Krok

Ziemniaki przetrzyj przez praskę lub rozgnieć widelcem.

4. Krok

Do ziemniaków wbij jajko i dodaj szklankę mąki. Wszystko dokładnie wymieszaj i wyrób na gładkie ciasto.

5. Krok

Z ciasta uformuj wałek o grubości około 2 cm, a następnie pokrój go na mniejsze kawałki.

6. Krok

Wrzuć kluseczki do wrzącej, osolonej wody i gotuj około 5-7 minut, aż wypłyną na powierzchnię.

7. Krok

Jagody umyj, osącz i wsyp do garnka. Dodaj cukier i duś na małym ogniu około 10 minut, aż zgęstnieją i zrobią się miękkie.

8. Krok

Gotowe kluski odcedź i podawaj z jagodami.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy