Źródło: Arundhati Sathe from Getty Images
Paratha
Przepis na allo paratha - tradycyjny indyjski naleśnik z pikantnego chleba.
Składniki
- 200 g Gładka mąka
- 1 Łyżka Sole
- 100 ml Letnia woda
- 4 Łyżki roztopionego masła
Najnowsze ulotki
Procedura
Zacznijmy od wymieszania mąki i soli w misce. Następnie powoli, ciągle mieszając, dodaj letnią wodę. Ciasto powinno być twarde i nieklejące się, więc jeśli nadal będzie się kleić, dodaj trochę więcej mąki.
Uformuj ciasto w gładką kulę i pozostaw na około 20 minut przykryte ręcznikiem.
Następnie podziel ciasto na cztery równe części. Rozwałkuj każdy kawałek na cienki arkusz i posmaruj go roztopionym masłem. Ułóż naleśniki jeden na drugim i ponownie rozwałkuj na cienki arkusz.
Następnie rozgrzej patelnię na średnim ogniu i smaż na niej naleśnik, aż stanie się złotobrązowy. Nie zapomnij obrócić naleśnika kilka razy podczas smażenia.
Powtórz tę czynność z każdym naleśnikiem. Gotową parathę podawać od razu, gdy jest jeszcze ciepła.