REKLAMA

Źródło: Arundhati Sathe from Getty Images

Paratha

Przepis na allo paratha - tradycyjny indyjski naleśnik z pikantnego chleba.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 200 g Gładka mąka Dodano do
  • 1 Łyżka Sole Dodano do
  • 100 ml Letnia woda Dodano do
  • 4 Łyżki roztopionego masła Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Zacznijmy od wymieszania mąki i soli w misce. Następnie powoli, ciągle mieszając, dodaj letnią wodę. Ciasto powinno być twarde i nieklejące się, więc jeśli nadal będzie się kleić, dodaj trochę więcej mąki.

2. Krok

Uformuj ciasto w gładką kulę i pozostaw na około 20 minut przykryte ręcznikiem.

3. Krok

Następnie podziel ciasto na cztery równe części. Rozwałkuj każdy kawałek na cienki arkusz i posmaruj go roztopionym masłem. Ułóż naleśniki jeden na drugim i ponownie rozwałkuj na cienki arkusz.

4. Krok

Następnie rozgrzej patelnię na średnim ogniu i smaż na niej naleśnik, aż stanie się złotobrązowy. Nie zapomnij obrócić naleśnika kilka razy podczas smażenia.

5. Krok

Powtórz tę czynność z każdym naleśnikiem. Gotową parathę podawać od razu, gdy jest jeszcze ciepła.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy