Źródło: Pixabay: diegods72
Panettone
Zawsze uwielbiałam Panettone, ale sklepowe wersje nie miały takiego smaku i konsystencji, jakie sobie wyobrażałam.
Składniki
- 500 g Mąka
- 150 g cukier
- 1 pakiet drożdże suszone
- 6 db jajko
- 200 g masło
- 1 db Starta skórka z cytryny
- 1 db Starta skórka pomarańczowa
- 125 g rodzynki
- 75 g Kandyzowana skórka cytryny
- 75 g kandyzowana skórka pomarańczowa
- 1 szczypta sól
Najnowsze ulotki
Procedura
Weź mąkę, cukier, drożdże i jajka. Ważne jest, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową, aby łatwiej było z nimi pracować.
Zacznij mieszać mąkę, cukier, drożdże i jajka w dużej misce. Możesz to zrobić ręcznie, ale jeśli masz w domu mikser, możesz go również użyć. Ciasto powinno mieć półmiękką, półtwardą konsystencję.
Gdy ciasto się połączy, dodawaj masło małymi porcjami, kontynuując wyrabianie. Proces ten trwa około 15 minut.
Następnie dodać startą skórkę z cytryny i pomarańczy, rodzynki, kandyzowaną skórkę z cytryny i pomarańczy oraz sól. Delikatnie, ale dokładnie wmieszaj mieszaninę w ciasto.
Pozostaw ciasto do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość, około 1 godziny. Należy zauważyć, że ciasto musi rosnąć w ciepłym miejscu, więc jeśli kuchnia jest chłodna, włóż ciasto do piekarnika, który został podgrzany do 50 stopni, a następnie wyłączony.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ugniataj je delikatnie, aby usunąć powietrze, a następnie umieść je w formie do Panettone. Jeśli nie masz takiej w domu, możesz użyć okrągłej formy do pieczenia z wysokimi ściankami.
Gdy ciasto ponownie podwoi swoją objętość (około 1 godziny), piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40 minut lub do momentu, gdy wierzch będzie miał ładny złoty kolor.
Po upływie czasu pieczenia wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia przed pokrojeniem i podaniem.