REKLAMA
Źródło: Pexels
Pączki
Klasyczne polskie pączki - bardzo łatwy przepis.
REKLAMA
Składniki
porcje
20
- 11⁄2 i szklanki mąki pszennej
- 1⁄4 szklanki cukru
- 1⁄4 szklanki cukru waniliowego
- 2 jajka
- 1⁄4 szklanki ciepłego mleka
- 1⁄4 szklanki rozpuszczonego i ostudzonego masła
- 2 łyżki drożdży instant
- 1⁄4 łyżeczki soli
- Olej do smażenia
- cukier puder
- powidła opcjonalnie
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
90 min.
1. Krok
W misce połącz mąkę, cukier, cukier waniliowy, jajka, mleko, masło, drożdże i sól. Dokładnie wymieszaj do połączenia składników. Ciasto powinno być miękkie i delikatnie lepkie.
2. Krok
Przykryj ciasto ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 45 minut, aby wyrosło.
3. Krok
Kiedy ciasto wyrośnie, odrywaj kawałki ciasta i formuj z nich kulki. Możesz też użyć łyżki do nabierania ciasta.
4. Krok
W głębokim garnku rozgrzej olej do temperatury 180 stopni C. Smaż pączki po kilka na raz, z każdej strony na złoty kolor.
5. Krok
Odsącz nadmiar tłuszczu za pomocą papierowych ręczników i posyp pączki cukrem pudrem.
6. Krok
Możesz również nadziać pączki powidłami robiąc małą dziurkę od dołu.