REKLAMA

Źródło: Pexels

Pączki

Klasyczne polskie pączki - bardzo łatwy przepis.

REKLAMA

Składniki

porcje
20
  • 112 i szklanki mąki pszennej Dodano do
  • 14 szklanki cukru Dodano do
  • 14 szklanki cukru waniliowego Dodano do
  • 2 jajka Dodano do
  • 14 szklanki ciepłego mleka Dodano do
  • 14 szklanki rozpuszczonego i ostudzonego masła Dodano do
  • 2 łyżki drożdży instant Dodano do
  • 14 łyżeczki soli Dodano do
  • Olej do smażenia Dodano do
  • cukier puder Dodano do
  • powidła opcjonalnie Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

W misce połącz mąkę, cukier, cukier waniliowy, jajka, mleko, masło, drożdże i sól. Dokładnie wymieszaj do połączenia składników. Ciasto powinno być miękkie i delikatnie lepkie.

2. Krok

Przykryj ciasto ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 45 minut, aby wyrosło.

3. Krok

Kiedy ciasto wyrośnie, odrywaj kawałki ciasta i formuj z nich kulki. Możesz też użyć łyżki do nabierania ciasta.

4. Krok

W głębokim garnku rozgrzej olej do temperatury 180 stopni C. Smaż pączki po kilka na raz, z każdej strony na złoty kolor.

5. Krok

Odsącz nadmiar tłuszczu za pomocą papierowych ręczników i posyp pączki cukrem pudrem.

6. Krok

Możesz również nadziać pączki powidłami robiąc małą dziurkę od dołu.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy