Źródło: Canva
Pączki pieczone
Doskonałe pączki pieczone w piekarniku zamiast smażone. Ciasto jest nieco inne, ale smak jest równie dobry.
Składniki
Składniki
- 500 g mąka półgruboziarnista
- 300 ml mleko
- 70 g cukier
- 30 g świeże drożdże
- 50 g masło
- 2 szt żółtko
- 1⁄2 sól
Do ozdoby
- dżem morelowy
- cukier puder
Najnowsze ulotki
Procedura
Z 100 ml mleka, trochę cukru i drożdży zrobimy zaczyn, który pozostawimy do pracy na 15 minut.
Wszystkie składniki razem mieszamy z zakwasem i zagniatamy ciasto, które pozwalamy wyrosnąć. Ciasto jest wyrośnięte, gdy podwoi swoją objętość.
Przenieśmy ciasto na posypane mąką miejsce pracy i rozwałkujemy je na grubość 1,5 - 2 cm.
Za pomocą szklanki wycinamy stożki.
Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy kuchenną ściereczką. Na blasze pozostawiamy je na kwaszenie przez kolejne 25 minut.
Piekemy szyszki w nagrzanym piekarniku do 190 °C, aż się nie zbrązowieją. W środku każdej szyszki robimy palcem dziurkę, w której umieszczamy łyżeczkę dżemu.
Po wyjęciu ciastek z piekarnika przykrywamy je na 5 minut kuchenną ściereczką, a potem posypujemy je cukrem pudrem.