Źródło: mariashipakina from Canva
Pączki na Halloween
Pączki na Halloween - wywołują uśmiech na twarzach dzieci i dorosłych!
Składniki
- 1 filiżanka Mleka
- 1⁄4 filiżanka cukru
- 21⁄4 łyżki Aktywnych suchych drożdży
- 2 jajka
- 1⁄4 filiżanka Roztopionego niesolonego masła
- 4 filiżanki Mąki uniwersalnej
- 1⁄2 łyżeczka soli
- olej roślinny do smażenia
- Cukier puder do posypania
- Barwnik spożywczy
Najnowsze ulotki
Procedura
Zacznij od podgrzania mleka w rondelku na średnim ogniu, aż będzie ciepłe w dotyku - uważaj, aby nie było zbyt gorące, ponieważ może to zabić drożdże. Wlej ciepłe mleko do miski i wymieszaj z cukrem, aż całkowicie się rozpuści. Posypać drożdże mlekiem i odstawić na około 5 minut, aż do uzyskania kremowej konsystencji.
W osobnej misce wymieszaj jajka, roztopione masło, mąkę i sól. Połącz to z mieszanką drożdży, mieszając, aż powstanie ciasto. Zagniataj ciasto na posypanej mąką powierzchni przez około 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne - pamiętaj, że sekretem dobrych pączków jest prawidłowe zagniatanie ciasta.
Umieścić wyrobione ciasto w natłuszczonej misce, przykryć czystym ręcznikiem i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1 godzinę lub do momentu, aż podwoi swoją objętość. Jest to kluczowe dla uzyskania lekkich i puszystych pączków.
Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkować je na posypanej mąką powierzchni na grubość około 1/2 cala. Wyciąć kółka i pozostawić je do lekkiego napuszenia, około 30 minut.
Rozgrzej olej do 350°F (175°C) we frytkownicy lub dużym garnku - pamiętaj, aby utrzymać tę temperaturę przez cały proces smażenia. Jest to ważne, aby upewnić się, że pączki są idealnie ugotowane i nie są zbyt tłuste.
Ostrożnie wrzuć pączki do gorącego oleju i smaż, aż staną się złotobrązowe. Wyjmij je łyżką cedzakową i odsącz na ręczniku kuchennym. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia przed dekorowaniem.