Pączki długo świeże
Super pączki, które każdy sobie poradzi👍 Nie potrzebujesz wałka ani blatu kuchennego. Wystarczy ci łyżka, a twoje pączki będą pięknie okrągłe.
Składniki
Kosz
- 600 g mąka zwykła specjalna
- 350 ml Zimne mleko
- 100 g cukier kryształ
- 21 g świeże drożdże
- 1 żółtko
- 2 łyżka stołowa Śmietana
- 1 łyżeczka sól
Poza tym jeszcze
- mąka kukurydziana
- olej
Najnowsze ulotki
Procedura
Z podanych składników obrabiamy cieńsze ciasto, którego delikatnie napowietrzamy olejem. Miskę z ciastem wkładamy do torebki i zostawiamy w lodówce na 1 noc.
Następnego dnia wyjmujemy ciasto z lodówki i pozostawiamy je na 2 godziny w temperaturze pokojowej. Rękami nasmarowanymi olejem i łyżką odrywamy okrągłe bułeczki / kule, które najpierw krótko obtaczamy w mące kukurydzianej, a potem smażymy na oleju.
Gotowe ciasteczka posypujemy cukrem pudrem i smarujemy dżemem według smaku❤🙂
Mała informacja: Szyszki są wkładane do mąki kukurydzianej, ponieważ mąka kukurydziana zapobiega szybkiemu przypaleniu ciasta podczas smażenia. Mąka kukurydziana piecze się powoli, co gwarantuje, że twoje szyszki nigdy nie będą surowe!!! Szyszki zawsze będą dobrze upieczone i smaczne👍
Moje kolejne przepisy można znaleźć na moim blogu cesminazuenal.blogspot.com i na Youtube