Źródło: FB: Przepisy, które zawsze się udają
Orzechowiec
Orzechowiec to tradycyjne polskie ciasto, które przygotowuję od lat zgodnie z przepisem, który przekazała mi moja babcia. Jest to deser o bogatym smaku i pysznym aromacie, a jego przygotowanie, choć może wydawać się trochę pracochłonne, jest naprawdę satysfakcjonujące.
Składniki
Ciasto:
- 50 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 2⁄3 Okulary cukru
- 2 łyżki miodu
- 150 g masla
- 2 ks jajka
Nadzienie:
- 300 g orzechów włoskich
- 100 g masla
- 5 łyżki cukru
- 2 łyżki miodu
- 4 łyżki Mleka
Inne:
- 3 Okulary Mleka
- 3⁄4 Okulary cukru
- 2 ks budynie waniliowe
- 200 g masla
Najnowsze ulotki
Procedura
Roztopiłam masło z miodem i cukrem i odstawiłam do ostygnięcia.
Przesiałam mąkę, a następnie wymieszałam ją z sodą oczyszczoną.
Do mąki wlałam ostudzone masło i roztrzepane jajka.
Zagniotłam ciasto i podzieliłam je na dwie części.
Masło rozpuściłam z cukrem, mlekiem i miodem i chwilę gotowałam.
Następnie dodałam posiekane orzechy, wymieszałam i chwilę gotowałam.
Jedną część ciasta przelałam do formy do pieczenia (24 x 32), którą wyłożyłam papierem do pieczenia.
Piekłam przez 12 minut w temperaturze 180°C.
Drugą część ciasta upiekłam w ten sam sposób, ale na wierzchu ułożyłam orzechy pokryte karmelem.
W rondelku zagotowałam 2 szklanki mleka z cukrem.
Po zagotowaniu dodałam budyń wymieszany z pozostałym mlekiem. Gotowałam na średnim ogniu przez 2 minuty i odstawiłam do ostygnięcia.
Masło ubiłam na puszystą masę i stopniowo dodawałam ostudzony budyń.
Rozsmarowałam krem budyniowy na cieście bez orzechów.
Przykryć drugim ciastem i lekko docisnąć.
Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 24 godziny.