Źródło: Pixabay : inekehuizing
Oryginalny przepis Pfeffernüsse
Jako prawdziwi wielbiciele słodyczy w okresie Bożego Narodzenia, nie możemy uniknąć popularnych pierniczków z orzechami. Ten przepis jest używany w mojej rodzinie od pokoleń i zawsze doskonale uzupełnia nasze świąteczne spotkania. Choć jego przygotowanie zajmuje nieco więcej czasu, nagrodą jest niebiański smak i świąteczny aromat.
Składniki
- 125 g Miód
- 50 g cukier
- 50 g masło
- 250 g Mąka
- 1⁄2 łyżeczka proszek do pieczenia
- 1 Łyżeczka piernik w proszku
- 1⁄2 łyżeczka Mielony anyż
- 1⁄2 łyżeczka Kardamon w proszku
- 1 Szczypta sól
- 1 jajko
- 1 Łyżka kakao w proszku
- 200 g cukier puder
- 3 Łyżka sok z cytryny
Najnowsze ulotki
Procedura
W przypadku przepisu na orzechy pieprzowe, zagotuj miód, cukier i masło na patelni. Ciągle mieszaj, aby zapobiec przypaleniu. Następnie pozostaw mieszaninę do ostygnięcia.
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawami, solą i kakao w proszku. Zalecam przesiać mąkę przed wymieszaniem, aby uniknąć grudek i uzyskać drobniejszą konsystencję.
Wbij jajko do schłodzonej mieszanki miodu i dobrze wymieszaj. Następnie stopniowo dodawaj mąkę i zagniataj wszystko na gładkie ciasto.
Uformuj ciasto w kulę i odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut. Dzięki temu ciasto będzie łatwiejsze w obsłudze, a orzeszki pieprzowe będą miały ładniejszy kształt.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Uformuj ciasto w małe kulki i umieść je na przygotowanej blasze.
Piecz orzeszki przez około 15 minut. Powinny mieć ładny brązowy kolor, ale nie za ciemny. Jeśli chcesz, aby były nieco bardziej miękkie, skróć czas pieczenia o kilka minut.
Aby przygotować lukier, wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciepłe orzeszki zanurzać pojedynczo w lukrze i pozostawić do stwardnienia. Opcjonalnie, orzeszki można również oblać polewą czekoladową.