Oryginalny przepis na sarmę
Oto tradycyjny przepis na sarmę, popularne danie kuchni bałkańskiej:
Składniki
- 1 Żarówka kapusty kiszonej
- 500 g mięsa mielonego (wołowina, wieprzowina lub mieszanka obu)
- 1 duży cebula, posiekana
- 1 szkło ryżu
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka mielonego słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mielonego ostrej papryki (opcjonalnie)
- sól i pieprz do smaku
- 1 Łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 litr bulionu (warzywnego lub mięsnego)
- świeża natka pietruszki do dekoracji
Najnowsze ulotki
Procedura
Zdejmij z główki kapusty zewnętrzne liście. Odłóż na bok kilka większych liści kapusty, które będą służyć do zawinięcia sarmy. Pozostałą kapustę poszatkuj.
W dużym garnku zagotuj wodę. Wrzuć poszatkowaną kapustę i gotuj przez kilka minut, aż będzie miękka. Następnie odcedź kapustę i ostudź.
W międzyczasie rozgrzej olej w głębokiej patelni. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek i smaż, aż będą miękkie i lekko złociste.
Dodaj mięso mielone do patelni i smaż, mieszając, aż mięso będzie dobrze usmażone.
Dodaj ryż do mięsa i smaż przez chwilę, aż ryż będzie lekko sklarowany.
Wlej koncentrat pomidorowy do patelni i dodaj mieloną słodką i ostrą paprykę. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Mieszaj, aby składniki dobrze się połączyły.
Dodaj około pół szklanki bulionu do mięsnego nadzienia, zamieszaj i gotuj przez kilka minut. Masa powinna być wilgotna, ale nie zbyt mokra.
Na każdym większym liściu kapusty nałóż łyżkę nadzienia mięsnego i zawiń go, formując sarmę. Powtórz ten krok aż do wyczerpania składników.
Ułóż zawiązane sarmy w głębokim garnku, blisko siebie. Wlej bulion tak, aby sarmy były niemal całkowicie zanurzone.
Zagotuj zawartość garnka, a następnie zmniejsz ogień do minimum. Przykryj garnkiem i gotuj sarmę na wolnym ogniu przez około 2-3 godziny, aż mięso i kapusta będą miękkie.
Gdy sarma jest gotowa, wyjmij ją z garnka i ułóż na talerzu. Posyp posiekaną natką pietruszki.