REKLAMA
Źródło: margouillatphotos from Getty Images
Orszada drink
Delikatny, słodki i kremowy napój migdałowy z orkiszem to doskonała wegańska alternatywa dla mleka. Prosty do przygotowania i pełen wartości odżywczych.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 1 szkło migdałów
- 1 szkło ziaren orkiszu
- 3 łyżki miodu lub syropu klonowego (opcjonalnie)
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
25 min.
1. Krok
Namocz migdały w wodzie na noc.
2. Krok
Namocz ziarna orkiszu w wodzie na co najmniej 2 godziny.
3. Krok
Odcedź migdały i orkisz, a następnie zblenduj je z 3 szklankami świeżej wody do uzyskania jednolitej konsystencji.
4. Krok
Przelej mieszankę przez gęste sito lub ściereczkę z muslinu do dzbanka, wyciśnij jak najwięcej płynu.
5. Krok
Dodaj miód lub syrop klonowy do smaku i dobrze wymieszaj.
6. Krok
Schłodź napój w lodówce przed podaniem. Przechowuj w hermetycznie zamkniętym naczyniu w lodówce do 3-5 dni.