Źródło: Lilechka75 from Getty Images Pro
Omlet z jajek wypełniony szpinakiem i serem
Klasyczny przepis na pożywny i pyszny omlet z jajek wypełniony szpinakiem i serem. Idealny na szybki obiad lub śniadanie.
Składniki
Omlet
- 4 szt jajko
- 2 Łyżki mleko
- 1 szczypta Sól
- 1 szczypta pieprz
Wypełnienie
- 200 g świeży szpinak
- 100 g Ser (cheddar lub gouda)
- 1 Łyżki oliwa z oliwek
- 2 szt ząbek czosnku
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzej patelnię z oliwą z oliwek. Dodaj ząbki czosnku i smaż je na złoty kolor.
Dodaj szpinak i smaż go tylko tak długo, żeby trochę zwiędł. Zdejmij z kuchenki i odłóż na bok.
W dużej misce wymieszaj jajka, mleko, sól i pieprz. Ubij do gładkości.
Na patelni rozgrzej trochę oleju i wlej mieszankę jajek. Zmniejsz temperaturę i pozostaw omlet do pieczenia, aż prawie się zetnie. Pozwól warstwom jajek ładnie się zeszklić.
Gdy omlet jest prawie gotowy, dodaj na jedną połowę smażony szpinak i posyp serem. Połóż drugą połowę omletu na nadzienie i pozostaw do ugotowania.
Podawać natychmiast. Smacznego!