REKLAMA

Źródło: Pixabay

Omlet na słono

Omlet na słono to proste danie, które jest zarówno szybkie do przygotowania, jak i pożywne. Jest to idealny wybór na śniadanie lub lekki obiad. Ten przepis jest na jedną osobę, ale możesz go łatwo podwoić lub potroić, jeśli gości ci towarzyszą.

REKLAMA

Składniki

porcje
1
  • 2 jajka Dodano do
  • sól do smaku Dodano do
  • Świeżo mielony pieprz do smaku Dodano do
  • 2 łyżki mléka Dodano do
  • 1 Łyżka masla Dodano do
  • Dodatki do smaku (np. starty ser, krojone warzywa szynka cebula pieczarki) Dodano do
REKLAMA

Procedura

5 min.
1. Krok

Złam jajka do miski, dodaj sól, pieprz i mleko.

2. Krok

Ubij składniki za pomocą trzepaczki lub widelca, aż uzyskasz jednolitą konsystencję.

3. Krok

Podgrzewaj na patelni łyżkę masła.

4. Krok

Gdy masło zacznie się pienić, wlej nań miskę z ubitymi jajkami.

5. Krok

Ustaw ogień na średni i smaż omlet do momentu, aż zacznie gęstnieć.

6. Krok

Jeśli dodajesz dodatki, teraz jest na to czas. Wsyp je po jednej stronie omletu.

7. Krok

Przy pomocy szpatułki zwiń omlet na pół.

8. Krok

Smaż przez kolejne 2-3 minuty, aż omlet się zetnie.

9. Krok

Omlet podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy