REKLAMA
Źródło: Crow26 from Getty Images
Ogórki konserwowe
Klasyczny, letni przepis na domowe ogórki kiszone. Idealne jako dodatek do kanapek lub sałatek.
REKLAMA
Składniki
porcje
10
- 2 kg ogórki
- 4 ks ząbki czosnku
- 1 ks Koper
- 2 l woda
- 2 łyżki sól
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
1440 min.
1. Krok
Umyj ogórki, czosnek i koper.
2. Krok
W dużym garnku zagotuj wodę z solą.
3. Krok
Gdy woda się zagotuje, dodaj ogórki, czosnek i koper.
4. Krok
Zostaw ogórki w garnku na 24 godziny.
5. Krok
Po tym czasie, wyjmij ogórki z garnka, a następnie przełóż je do słoików.
6. Krok
Zalej ogórki w słoikach gorącym roztworem soli i wody, następnie szczelnie zakręć.
7. Krok
Przechowuj ogórki w chłodnym i ciemnym miejscu.