Źródło: banderob1962 via Adobe Stock
Obfita zachodnia patelnia z kurczakiem i boczkiem
"Zachodnia patelnia" jest częstym faworytem w naszym domu, szczególnie w weekendy, kiedy mamy trochę więcej czasu na gotowanie. Mieszanka soczystego mięsa, chrupiących warzyw i pikantnych przypraw jest wspaniale dopełniona smakiem sosu BBQ. To połączenie przekonuje nas za każdym razem i zawsze z niecierpliwością czekam na przygotowanie tego dania.
Składniki
- 500 Gram Pierś z kurczaka
- 2 jerote I zielona papryka
- 1 cebula
- 2 ząbek czosnku
- 300 Gram Kukurydza
- 200 Gram czerwona fasola
- 100 Gram boczek wędzony
- 4 duży ziemniaki
- 2 Łyżka stołowa Sos BBQ
- sól i pieprz do smaku
- Oliwa z oliwek do smażenia
- 1 Łyżeczka Chili w proszku
Najnowsze ulotki
Procedura
W przypadku przepisu na "zachodnią patelnię" najpierw pokrój kurczaka i boczek na kawałki wielkości kęsa. Mała wskazówka: mięso jest łatwiejsze do pokrojenia, jeśli jest lekko zamrożone.
Po przygotowaniu mięsa, nazwij dużą patelnię i rozgrzej na niej trochę oliwy z oliwek. Smażyć mięso i boczek na średnim ogniu, aż dobrze się zrumienią.
Podczas gdy mięso się piecze, przygotuj resztę warzyw. Drobno posiekaj cebulę i czosnek, a paprykę pokrój w drobną kostkę.
Gdy mięso będzie dobrze zrumienione, dodaj na patelnię pokrojone warzywa, kukurydzę i fasolę. Ważne jest, aby wszystko dobrze wymieszać i równomiernie usmażyć.
Teraz nadszedł czas, aby dodać ziemniaki. Należy je wcześniej ugotować i pokroić w kostkę. Podczas dodawania ziemniaków upewnij się, że wszystko dobrze wymieszałeś.
Na koniec dodaj sos BBQ i przyprawy i gotuj na wolnym ogniu. Pozwoli to potrawie szczególnie dobrze wchłonąć przyprawy i specjalny smak BBQ.
Podawaj pikantną "zachodnią patelnię" na gorąco ze świeżą sałatką. Smacznego!