REKLAMA

Domowa nalewka z pigwy

Nalewka z pigwy to aromatyczny, złocisty trunek, który doskonale nadaje się na prezent dla bliskich lub jako element wieczornej degustacji. Smak pigwy dodaje tej nalewce unikalnej słodko-kwaskowatej nuty, a moc alkoholu - odpowiedniego pazura.

REKLAMA

Składniki

porcje
100
  • 1 kg świeżych owoców pigwy Dodano do
  • 1 l spirytusu Dodano do
  • 12 kg cukru Dodano do
  • 1 l wody Dodano do
REKLAMA

Procedura

1008 min.
1. Krok

Najpierw myjemy pigwę, obieramy, kroimy w ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne.

2. Krok

Owoce wrzucamy do dużego słoja, zalewamy spirytusem i szczelnie zamykamy.

3. Krok

Słoik odstawiamy w ciemne, ciepłe miejsce na około 6 tygodni.

4. Krok

Po tym czasie owoce odcedzamy, a następnie wyciskamy z nich pozostały sok.

5. Krok

Spirytus mieszamy z przecedzonym sokiem.

6. Krok

Robimy syrop z cukru i wody: wsypujemy cukier do garnka, dodajemy wodę i gotujemy na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści.

7. Krok

Syrop studzimy do temperatury pokojowej, a potem łączymy go z miksturą pigwową.

8. Krok

Gotową nalewkę przecedzamy przez filtr do nalewek lub gęste sito i przelewamy do butelek.

9. Krok

Nalewkę z pigwy można od razu spożywać, ale zachowuje swój najlepszy smak, gdy odstawi się ją na 3-4 miesiące w chłodnym miejscu. Postaraj się jednak nie otwierać butelek w tym czasie, a przekonasz się, jak doskonale smakuje dojrzewająca nalewka na bazie tego niezwykłego owocu.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy