REKLAMA

Źródło: Master1305 via Freepik

Nalewka z cytryny

Delikatna, aromatyczna i pełna kwasowości - taka jest Nalewka z cytryny. Doskonale sprawdzi się jako digestif po ciężkostrawnym obiedzie, a także jako dodatek do herbaty na przeziębienie. Przygotowana w domu, z naturalnych składników, smakuje zdecydowanie lepiej, niż kupna!

REKLAMA

Składniki

porcje
1
  • 5 dużych cytryn Dodano do
  • 1 l wódki Dodano do
  • 1 szkło cukru Dodano do
REKLAMA

Procedura

20 min.
1. Krok

Dokładnie umyj cytryny i osusz.

2. Krok

Obierz cienko skórkę z cytryn (najlepiej przy użyciu obieraczki do warzyw). Uważaj, aby nie zabrać białej, gorzkiej części skórki - powinna pozostać tylko żółta.

3. Krok

Skórki wrzuć do dużego słoika, dolej wódkę, dobrze zamknij i odstaw w ciemne miejsce na tydzień. Co jakiś czas słoik należy wstrząsnąć.

4. Krok

Po tygodniu przecedź płyn przez gazę z powrotem do butelki.

5. Krok

Cytryny wyciśnij, a powstały sok zagotuj z cukrem na małym ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści.

6. Krok

Ostudź syrop cytrynowy, dodaj do wódki z cytryną i ponownie zamknij słoik.

7. Krok

Przechowuj w ciemnym miejscu przez kolejnych 6-8 tygodni.

8. Krok

Po tym czasie nalewkę można przelewac do butelek. Przechowuj w chłodnym miejscu.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Zupy i buliony

345 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Kolacja

2011 przepisy