Źródło: Master1305 via Freepik
Nalewka z cytryny
Delikatna, aromatyczna i pełna kwasowości - taka jest Nalewka z cytryny. Doskonale sprawdzi się jako digestif po ciężkostrawnym obiedzie, a także jako dodatek do herbaty na przeziębienie. Przygotowana w domu, z naturalnych składników, smakuje zdecydowanie lepiej, niż kupna!
Składniki
- 5 dużych cytryn
- 1 l wódki
- 1 szkło cukru
Najnowsze ulotki
Procedura
Dokładnie umyj cytryny i osusz.
Obierz cienko skórkę z cytryn (najlepiej przy użyciu obieraczki do warzyw). Uważaj, aby nie zabrać białej, gorzkiej części skórki - powinna pozostać tylko żółta.
Skórki wrzuć do dużego słoika, dolej wódkę, dobrze zamknij i odstaw w ciemne miejsce na tydzień. Co jakiś czas słoik należy wstrząsnąć.
Po tygodniu przecedź płyn przez gazę z powrotem do butelki.
Cytryny wyciśnij, a powstały sok zagotuj z cukrem na małym ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści.
Ostudź syrop cytrynowy, dodaj do wódki z cytryną i ponownie zamknij słoik.
Przechowuj w ciemnym miejscu przez kolejnych 6-8 tygodni.
Po tym czasie nalewkę można przelewac do butelek. Przechowuj w chłodnym miejscu.