REKLAMA
Źródło: Pixabay: SkloStudio
Naleśniki na zakwasie
Przepis na naleśniki na zakwasie, które nadają się na śniadanie lub kolację.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
Zakwas:
- 75 g mąki pszennej
- 75 g woda
- 1 łyżka stołowa Zakwas
Racuchy:
- 450 ml Mleko
- 100 g Płatków
- 200 g Mąka orkiszowa
- 60 g Cukier
- 1 szt jabłko
- 1 szt jajko
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
70 min.
1. Krok
Przygotujemy rozczyn. Mieszamy mąkę z wodą i drożdżami. Przykrywamy i pozostawiamy na 12 godzin w temperaturze pokojowej, aby sfermentować.
2. Krok
Następnie dodajemy do mieszaniny mleko, płatki, mąkę i cukier. Przykrywamy ponownie i pozostawiamy na 3 godziny, żeby ciasto podrosło.
3. Krok
Następnie dodajemy starte jabłko i jajko.
4. Krok
Placki smażymy na patelni z obu stron.