REKLAMA

Źródło: Pixabay: SkloStudio

Naleśniki na zakwasie

Przepis na naleśniki na zakwasie, które nadają się na śniadanie lub kolację.

REKLAMA

Składniki

porcje
4

Zakwas:

  • 75 g mąki pszennej Dodano do
  • 75 g woda Dodano do
  • 1 łyżka stołowa Zakwas Dodano do

Racuchy:

  • 450 ml Mleko Dodano do
  • 100 g Płatków Dodano do
  • 200 g Mąka orkiszowa Dodano do
  • 60 g Cukier Dodano do
  • 1 szt jabłko Dodano do
  • 1 szt jajko Dodano do
REKLAMA

Procedura

70 min.
1. Krok

Przygotujemy rozczyn. Mieszamy mąkę z wodą i drożdżami. Przykrywamy i pozostawiamy na 12 godzin w temperaturze pokojowej, aby sfermentować.

2. Krok

Następnie dodajemy do mieszaniny mleko, płatki, mąkę i cukier. Przykrywamy ponownie i pozostawiamy na 3 godziny, żeby ciasto podrosło.

3. Krok

Następnie dodajemy starte jabłko i jajko.

4. Krok

Placki smażymy na patelni z obu stron.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy