Naleśniki na kefirze
Lubicie naleśniki? Dzięki temu przepisowi zrobicie smaczne, proste, a dodatkowo zdrowe naleśniki na kefirze. Są one delikatniejsze niż tradycyjne naleśniki, a kefir dodaje im nietypowego smaku. Idealne na śniadanie, czekają na wasze dowolne dodatki – od słodkiego dżemu, poprzez świeże owoce, aż do pikantnego curry.
Składniki
- 250 ml kefíru
- 2 jajka
- 1 szkło mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
- 1⁄2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju roślinnego
- dodatkowy olej do smażenia
Najnowsze ulotki
Procedura
W jednej misce wymieszaj mąkę, cukier i sól.
W drugiej misce rozbełtaj jajka z mlekiem i kefirem.
Dodaj mieszankę mąki do miski z jajkami, następnie powoli dodaj olej roślinny. Dokładnie wymieszaj wszystko do uzyskania gładkiego ciasta.
Rozgrzej na patelni nieco oleju, następnie za pomocą chochli nanieś na patelnię porcję ciasta. Rozprowadź je na całej powierzchni, tworząc cienki naleśnik.
Smaż naleśniki na średnim ogniu do momentu, kiedy zrobią się złote. Powtarzaj procedurę, aż zużyjesz całe ciasto.
Podaj naleśniki na ciepło z dowolnymi dodatkami.