Źródło: Freepik
Najlepszy pstrąg z piekarnika
Oto przepis na smacznego pstrąga z piekarnika, który jest zdrowy, aromatyczny i łatwy do przygotowania. Pstrąg pieczony w piekarniku zachowuje swoją soczystość i delikatność, a dodatki nadają mu wyjątkowego smaku.
Składniki
- 2 pstrągi oczyszczone
- ale z pozostawionymi głowami
- 1 sok z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól i pieprz do smaku
- Świeże zioła np natka pietruszki lub koper do dekoracji
Najnowsze ulotki
Procedura
1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
2. Dokładnie opłucz pstrągi pod zimną wodą i osusz je papierowym ręcznikiem.
3. Naciśnij sok z cytryny i skrop nim pstrągi z obu stron.
4. W małej misce wymieszaj oliwę z oliwek, posiekany czosnek, suszony tymianek, sól i pieprz.
5. Pstrągi smaruj przygotowanym mieszanką oliwową z obu stron, również wewnątrz ryby.
6. Na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia ułóż pstrągi.
7. Wstaw blaszkę z pstrągami do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 20 minut, lub do momentu, gdy mięso pstrąga będzie delikatne i dobrze ugotowane.
8. Po upieczeniu wyjmij pstrągi z piekarnika i odstaw na chwilę, aby się lekko ostudziły.
9. Podawaj pstrągi na talerzach, dekorując je świeżymi ziołami, takimi jak natka pietruszki lub koper.
Pstrąg z piekarnika to doskonały wybór dla miłośników ryb, którzy cenią prostotę i naturalny smak. Ten zdrowy i smaczny posiłek idealnie komponuje się z dodatkami takimi jak ziemniaki, warzywa lub sałatka. Smacznego!