Źródło: Mykola Lunov from Canva
Muffiny orzechowe
Przepis na pyszne babeczki orzechowe, które idealnie nadają się na uroczystość lub po prostu na przekąskę.
Składniki
- 300 g Zwykła mąka
- 2 łyżeczka Proszek do pieczenia
- 200 g Cukier
- 100 g Orzechy włoskie
- 250 ml Mleko
- 100 g Masło
- szczypta soli
- 2 szt jajka
- 1 łyżeczka Ekstrakt waniliowy
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj formę do muffinek i umieść w niej papierowe koszyczki.
W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. Rozdrobnij orzechy za pomocą robota kuchennego, aż będą w małych kawałkach - upewnij się, że nie są zbyt drobne. Wymieszaj je z mąką.
W innej misce wymieszaj mleko, roztopione masło, jajka i ekstrakt waniliowy.
Powoli dodaj suchą mieszankę do mokrej i delikatnie wymieszaj - ja używam drewnianej łyżki, aby delikatnie wymieszać składniki.
Przygotowane ciasto rozdzielić do koszyczków, nie mogą być wypełnione prawie po brzegi - muffinki ładnie urosną. Posyp je jeszcze kilkoma małymi kawałkami orzechów.
Piecz je przez 20 minut, aż staną się złotobrązowe. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw muffinki na chwilę do ostygnięcia.