REKLAMA

Źródło: Mykola Lunov from Canva

Muffiny orzechowe

Przepis na pyszne babeczki orzechowe, które idealnie nadają się na uroczystość lub po prostu na przekąskę.

REKLAMA

Składniki

porcje
12
  • 300 g Zwykła mąka Dodano do
  • 2 łyżeczka Proszek do pieczenia Dodano do
  • 200 g Cukier Dodano do
  • 100 g Orzechy włoskie Dodano do
  • 250 ml Mleko Dodano do
  • 100 g Masło Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
  • 2 szt jajka Dodano do
  • 1 łyżeczka Ekstrakt waniliowy Dodano do
REKLAMA

Procedura

50 min.
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj formę do muffinek i umieść w niej papierowe koszyczki.

2. Krok

W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. Rozdrobnij orzechy za pomocą robota kuchennego, aż będą w małych kawałkach - upewnij się, że nie są zbyt drobne. Wymieszaj je z mąką.

3. Krok

W innej misce wymieszaj mleko, roztopione masło, jajka i ekstrakt waniliowy.

4. Krok

Powoli dodaj suchą mieszankę do mokrej i delikatnie wymieszaj - ja używam drewnianej łyżki, aby delikatnie wymieszać składniki.

5. Krok

Przygotowane ciasto rozdzielić do koszyczków, nie mogą być wypełnione prawie po brzegi - muffinki ładnie urosną. Posyp je jeszcze kilkoma małymi kawałkami orzechów.

6. Krok

Piecz je przez 20 minut, aż staną się złotobrązowe. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw muffinki na chwilę do ostygnięcia.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy