REKLAMA
Muffiny dyniowe
Przepis na nietradycyjne, ale smaczne dyniowe muffinki.
REKLAMA
Składniki
porcje
12
- 250 g mąka zwykła specjalna
- 2 łyżeczka Proszek do pieczenia
- 1⁄2 łyżeczka Soda bikarbona do herbaty
- 1⁄2 łyżeczka Suszonego goździka
- 1⁄2 łyżeczka Gałka muszkatołowa
- 120 ml oleju roślinnego
- 400 g puree z dyni
- 4 szt jajka
- 200 g Cukier
- 2 łyżeczka Cynamon
- 1 łyżeczka waniliowy
- szczypta soli
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
35 min.
1. Krok
Rozgrzej piekarnik do 180° C i wyłóż formę na muffiny papierowymi koszyczkami.
2. Krok
W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, cynamon, goździki i gałkę muszkatałową.
3. Krok
W drugiej misce dobrze wymieszaj jajka, cukier, olej, puree z dyni i wanilię, aż powstanie gładka masa.
4. Krok
Do mokrej mieszaniny dodaj suchą mieszaninę.
5. Krok
Ciasto nalej do foremek do muffinek, wypełniając je mniej więcej do trzech czwartych.
6. Krok
Piec dyniowe muffiny przez 20 do 25 minut.
7. Krok
Wyjmij je z formy i pozwól im ostygnąć.
8. Krok
Przed podaniem tych pysznych muffinek dyniowych posypujemy je cukrem pudrem.