REKLAMA

Muffiny dyniowe

Przepis na nietradycyjne, ale smaczne dyniowe muffinki.

REKLAMA

Składniki

porcje
12
  • 250 g mąka zwykła specjalna Dodano do
  • 2 łyżeczka Proszek do pieczenia Dodano do
  • 12 łyżeczka Soda bikarbona do herbaty Dodano do
  • 12 łyżeczka Suszonego goździka Dodano do
  • 12 łyżeczka Gałka muszkatołowa Dodano do
  • 120 ml oleju roślinnego Dodano do
  • 400 g puree z dyni Dodano do
  • 4 szt jajka Dodano do
  • 200 g Cukier Dodano do
  • 2 łyżeczka Cynamon Dodano do
  • 1 łyżeczka waniliowy Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
REKLAMA

Procedura

35 min.
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do 180° C i wyłóż formę na muffiny papierowymi koszyczkami.

2. Krok

W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, cynamon, goździki i gałkę muszkatałową.

3. Krok

W drugiej misce dobrze wymieszaj jajka, cukier, olej, puree z dyni i wanilię, aż powstanie gładka masa.

4. Krok

Do mokrej mieszaniny dodaj suchą mieszaninę.

5. Krok

Ciasto nalej do foremek do muffinek, wypełniając je mniej więcej do trzech czwartych.

6. Krok

Piec dyniowe muffiny przez 20 do 25 minut.

7. Krok

Wyjmij je z formy i pozwól im ostygnąć.

8. Krok

Przed podaniem tych pysznych muffinek dyniowych posypujemy je cukrem pudrem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy