REKLAMA

Muffinki dyniowe

Te proste muffinki dyniowe są lekkie, delikatne, pełne smaku i pozostają świeże przez kilka dni. Przygotowanie zajmuje tylko 10 minut i są idealne jako zdrowe przekąski dla dzieci do szkoły.

REKLAMA

Składniki

porcje
12
  • 500 g Dynia jedna mniejsza Dodano do
  • 2 szt jajka Dodano do
  • 100 ml olej Dodano do
  • 200 g cukier brązowy Dodano do
  • 200 g mąka zwykła specjalna Dodano do
  • 1 łyżeczka Proszek do pieczenia Dodano do
  • Szczypta Nawilżacz Dodano do
  • 1 łyżeczka Soda bikarbona Dodano do
  • 1 łyżeczka Mielona cynamon Dodano do
  • 14 łyżeczka Gałka muszkatołowa Dodano do
  • 12 szt Papierowe koszyczki Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Dynię przekrawamy na pół, usuwamy łyżką pestki i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 C skórką do góry przez około 45 minut.

2. Krok

Pieczoną dynię pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie wydrążamy łyżką i miksujemy w mikserze razem z jajkami. Mieszankę przelewamy do miski, dodajemy cukier, olej i wszystko dobrze mieszamy.

3. Krok

W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, solą, gałką muszkatołową i cynamonem. Mieszaninę mąki delikatnie wmieszujemy w masę dyniową i dobrze wymieszamy wszystko razem.

4. Krok

Często dzielimy na 12 koszyczków przygotowanych na blaszce do muffinek. Koszyki napełniamy do 2/3 i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 170C na około 15 minut.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciastka

344 przepisy

Łosoś

62 przepisy

Sałatki

319 przepisy

Ciasta i desery

1307 przepisy

Śniadanie

433 przepisy

Obiad

2064 przepisy

Kolacja

1918 przepisy

Deser

1454 przepisy

Zupy i buliony

332 przepisy

Ciasta

370 przepisy