Muffinki dyniowe
Te proste muffinki dyniowe są lekkie, delikatne, pełne smaku i pozostają świeże przez kilka dni. Przygotowanie zajmuje tylko 10 minut i są idealne jako zdrowe przekąski dla dzieci do szkoły.
Składniki
- 500 g Dynia jedna mniejsza
- 2 szt jajka
- 100 ml olej
- 200 g cukier brązowy
- 200 g mąka zwykła specjalna
- 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
- Szczypta Nawilżacz
- 1 łyżeczka Soda bikarbona
- 1 łyżeczka Mielona cynamon
- 1⁄4 łyżeczka Gałka muszkatołowa
- 12 szt Papierowe koszyczki
Najnowsze ulotki
Procedura
Dynię przekrawamy na pół, usuwamy łyżką pestki i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 C skórką do góry przez około 45 minut.
Pieczoną dynię pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie wydrążamy łyżką i miksujemy w mikserze razem z jajkami. Mieszankę przelewamy do miski, dodajemy cukier, olej i wszystko dobrze mieszamy.
W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, solą, gałką muszkatołową i cynamonem. Mieszaninę mąki delikatnie wmieszujemy w masę dyniową i dobrze wymieszamy wszystko razem.
Często dzielimy na 12 koszyczków przygotowanych na blaszce do muffinek. Koszyki napełniamy do 2/3 i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 170C na około 15 minut.