REKLAMA

Muffinki dyniowe

Te proste muffinki dyniowe są lekkie, delikatne, pełne smaku i pozostają świeże przez kilka dni. Przygotowanie zajmuje tylko 10 minut i są idealne jako zdrowe przekąski dla dzieci do szkoły.

REKLAMA

Składniki

porcje
12
  • 500 g Dynia jedna mniejsza Dodano do
  • 2 szt jajka Dodano do
  • 100 ml olej Dodano do
  • 200 g cukier brązowy Dodano do
  • 200 g mąka zwykła specjalna Dodano do
  • 1 łyżeczka Proszek do pieczenia Dodano do
  • Szczypta Nawilżacz Dodano do
  • 1 łyżeczka Soda bikarbona Dodano do
  • 1 łyżeczka Mielona cynamon Dodano do
  • 14 łyżeczka Gałka muszkatołowa Dodano do
  • 12 szt Papierowe koszyczki Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Dynię przekrawamy na pół, usuwamy łyżką pestki i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 C skórką do góry przez około 45 minut.

2. Krok

Pieczoną dynię pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie wydrążamy łyżką i miksujemy w mikserze razem z jajkami. Mieszankę przelewamy do miski, dodajemy cukier, olej i wszystko dobrze mieszamy.

3. Krok

W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, solą, gałką muszkatołową i cynamonem. Mieszaninę mąki delikatnie wmieszujemy w masę dyniową i dobrze wymieszamy wszystko razem.

4. Krok

Często dzielimy na 12 koszyczków przygotowanych na blaszce do muffinek. Koszyki napełniamy do 2/3 i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 170C na około 15 minut.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy