REKLAMA
Tradycyjne góralskie Moskole
Moskole to tradycyjne góralskie placki ziemniaczane, popularne szczególnie w Podhalu. Są to swoiste pierogi, które smażone są na patelni. Wyjątkowo sycące i smaczne, doskonałe na zimno i na ciepło.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 1 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 1 The Onion
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz do smaku
- Olej do smażenia
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
60 min.
1. Krok
Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o średnich oczkach.
2. Krok
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i dodajemy do startych ziemniaków.
3. Krok
Następnie dodajemy jajka, mąkę, sól oraz pieprz.
4. Krok
Wszystko dokładnie mieszamy.
5. Krok
Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie łyżką nakładamy porcje masy i rozprowadzamy ją na patelni, formując placki.
6. Krok
Smażymy z obu stron na złoty kolor.
7. Krok
Gotowe placki wykładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
8. Krok
Moskole podajemy na gorąco, najlepiej z góralskim oscypkiem i żurawiną.