REKLAMA

Źródło: Youtube

Moczka wigilijna

Moczka wigilijna to tradycyjne danie, które przygotowuję na Wigilię razem z moją rodziną już od wielu lat. To deser, który zawsze przypomina mi o tych wyjątkowych świątecznych chwilach

REKLAMA

Składniki

porcje
10
  • 2 l wody Dodano do
  • 350 g piernika Dodano do
  • 1 Łyżka masla Dodano do
  • 1 ks cukier waniliowy Dodano do
  • 100 g rodzynek Dodano do
  • 2 łyżki wiórek kokosowych Dodano do
  • 50 g migdałów Dodano do
  • Garść orzechów włoskich Dodano do
  • 100 g suszonych figów Dodano do
  • 100 g suszonych śliwek Dodano do
  • 50 g suszonych moreli Dodano do
  • 12 ks sok z cytryny Dodano do
  • 12 słoika kompotu z śliwek Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Wlej 2 litry wody do garnka i doprowadź ją do wrzenia.

2. Krok

Pokrój piernik na plasterki i wrzuć do letniej wody.

3. Krok

Dodać łyżkę masła i podgrzewać na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż piernik się rozpuści.

4. Krok

Następnie wsyp cukier waniliowy, kontynuuj podgrzewanie i przykryj garnek.

5. Krok

W międzyczasie pokrój suszone owoce na większe kawałki, możesz posiekać orzechy.

6. Krok

Wymieszaj wszystko razem i doprowadź do wrzenia na małym ogniu.

7. Krok

Piernikowy płyn będzie stawał się coraz gęstszy.

8. Krok

Gdy piernik się rozpuści, dodaj posiekane orzechy, migdały i rodzynki sułtańskie.

9. Krok

Wszystko dobrze wymieszaj i gotuj przez chwilę pod przykryciem.

10. Krok

Na koniec dodać kompot śliwkowy z sokiem z cytryny.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2153 przepisy

Ciastka

346 przepisy

Dania mięsne

1104 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Śniadanie

463 przepisy

Kolacja

2008 przepisy

Deser

1518 przepisy

Ciasta

378 przepisy

Ciasta i desery

1368 przepisy