Źródło: Youtube
Moczka wigilijna
Moczka wigilijna to tradycyjne danie, które przygotowuję na Wigilię razem z moją rodziną już od wielu lat. To deser, który zawsze przypomina mi o tych wyjątkowych świątecznych chwilach
Składniki
- 2 l wody
- 350 g piernika
- 1 Łyżka masla
- 1 ks cukier waniliowy
- 100 g rodzynek
- 2 łyżki wiórek kokosowych
- 50 g migdałów
- Garść orzechów włoskich
- 100 g suszonych figów
- 100 g suszonych śliwek
- 50 g suszonych moreli
- 1⁄2 ks sok z cytryny
- 1⁄2 słoika kompotu z śliwek
Najnowsze ulotki
Procedura
Wlej 2 litry wody do garnka i doprowadź ją do wrzenia.
Pokrój piernik na plasterki i wrzuć do letniej wody.
Dodać łyżkę masła i podgrzewać na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż piernik się rozpuści.
Następnie wsyp cukier waniliowy, kontynuuj podgrzewanie i przykryj garnek.
W międzyczasie pokrój suszone owoce na większe kawałki, możesz posiekać orzechy.
Wymieszaj wszystko razem i doprowadź do wrzenia na małym ogniu.
Piernikowy płyn będzie stawał się coraz gęstszy.
Gdy piernik się rozpuści, dodaj posiekane orzechy, migdały i rodzynki sułtańskie.
Wszystko dobrze wymieszaj i gotuj przez chwilę pod przykryciem.
Na koniec dodać kompot śliwkowy z sokiem z cytryny.