Źródło: FB: Varenie a Pečenie je Radosť
Migdałowe ciasto linzer
To przepis na moje ulubione migdałowe ciasteczka linzer, które piekę co roku na Boże Narodzenie. Są miękkie, wystarczająco słodkie z przyjemnym migdałowym smakiem i wyraźnym aromatem wanilii.
Składniki
- 200 g Cukier puder
- 1 kawałek cukier waniliowy
- 200 g Mielone migdały
- 250 g Zwykła mąka
- 200 g Masło
- 1 kawałek jajko
Najnowsze ulotki
Procedura
Najpierw wymieszaj cukier puder, cukier waniliowy i mielone migdały.
Następnie dodaj mąkę i masło pokrojone na małe kawałki.
Na koniec dodaj jajko i szybko uformuj ciasto w kulę. Jeśli ciasto jest zbyt twarde, dodaj trochę wody, jeśli jest zbyt miękkie, dodaj trochę mąki.
Odstaw ciasto do lodówki na około godzinę.
Następnie rozwałkowujemy je i wycinamy różne kształty, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz migdałowe ciasteczka linzer w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 10 minut.
Po upieczeniu można je skleić dżemem i polać czekoladą.