Źródło: Facebook - DOBRÉ RECEPTY terapeuticko#kuchárska mini#megaskupinka ??❤
Mięso z dzika
Dziczyzna przygotowana w śmietanie z żurawinami. Jako dodatek możemy podawać bułkę knedle.
Składniki
- 1 kg Dziczyzna
- 200 ml krem do gotowania
- 4 szt marchewki
- 2 szt Pietruszka
- 50 g bekon
- smalec
- Korzeniowa mieszanka na dewiną
- Czerwona słodka papryka mielona
- Czarny pieprz mielony
- Suszone Rozmarynu
- suszony tymianek
- liść laurowy
- masło
- seler
- olej
Najnowsze ulotki
Procedura
Przy przygotowaniu dziczyzny mięso przygotowujemy dzień wcześniej. Przekładamy go boczkiem i przyprawiamy papryką, rozmarynem, przyprawami, tymiankiem i mieszanką przypraw do dziczyzny. Na końcu skrapiamy dziczyznę olejem i zawijamy w folię aluminiową.
Oczyść korzeniowe warzywa i pokrój je na małe kawałki.
Mięso smażymy na tłuszczu, a następnie dodajemy do niego warzywa i liść laurowy. Dodajemy tyle wody, aby warzywa były całkowicie zanurzone. Tak przygotowane mięso dusimy przez około 2 godziny.
Po uduszeniu mięso wyjmujemy, a warzywa z sokiem miksujemy i przecieramy.
Przełożoną warzywną zupę wkładamy z powrotem do garnka, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy śmietankę do gotowania i delikatnie mieszamy masłem.
Na talerzu udekoruj danie żurawiną i podawaj na przykład z knedlem.