Metrowiec
Świąteczne ciasto trzepakowe z doskonałym dwukolorowym wzorem i kroplą rumu. Klasyka, która tradycyjnie należy na świąteczny stół.
Składniki
Często
- 6 kawałek jajko
- 250 g Cukier puder
- 270 mąka zwykła specjalna
- 1 szt proszek do pieczenia
- 1 Mleka
- 1 dcl olej
- 2 łyżka stołowa kakao
Nadzienie
- 500 Mleko
- 1 Karmelowy waniliowy budyń
- 250 g masło
- 90 g cukru pudru
- 1 szt cukier waniliowy
- 5 łyżka stołowa Dodać rumu do smaku
Czekolada
- 200 g Gorącej czekolady
- 80 g Masło lub olej kokosowy
- 1 dcl słodkiej śmietanki
Najnowsze ulotki
Procedura
Najpierw ubijamy cukier z żółtkami, dodajemy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, olej, mleko.
Następnie ubijamy białka na sztywną pianę, mieszamy je z poprzednią mieszaniną, ciasto dzielimy na 2 części, do 1 części dodajemy kakao.
2 formy na sarnie grzbiet smarujemy i posypujemy kaszą manna, do 1. formy wlewamy ciasto kakaowe, do 2. formy białe ciasto, pieczemy około 35-40 minut w 180°C. Jeśli są gotowe po testowaniu patykiem, wyjmujemy je i pozostawiamy do ostygnięcia.
Następnie gotujemy budyń tradycyjnym sposobem, dodajemy do ostudzonego cukier, rum, masło i mieszamy do uzyskania gładkości. Ciasto kroimy na około 1 cm plastry i na przemian białe-ciemne smarujemy kremem.
Na koniec smarujemy całe ciasto kremem, zostawiamy do stężenia.
Na koniec polewamy roztopioną czekoladą (w garnku podgrzewamy śmietanę, masło i czekoladę, uważaj, aby się nie gotowała) i dekorujemy według fantazji, pozostawiamy do stężenia.
Kroimy skośnie, aby wzór był widoczny. Smacznego.