Źródło: Pixabay
Meksykańska Tortilla
Meksykańska tortilla jest tradycyjnym daniem kuchni meksykańskiej, składającym się z mięsnej farszu podawanego na półksiężycowatej, zwykle grilowanej, tortilli z mąki kukurydzianej. Jej pikantny smak jest urozmaicany przez dodatek sosów, sera, hot chili, wcześniej duszonej cebuli i papryki.
Składniki
- 4 tortille
- 500 g mięsa mielonego
- 1 duży The Onion
- 1 papryka
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 1 Łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz słodka i ostra papryka do smaku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 Łyżka sosu tabasco (opcjonalnie)
- 1⁄2 kubka startego sera np. mozzarella
Najnowsze ulotki
Procedura
Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Do cebuli dodać mięso mielone i dusić na średnim ogniu aż do odparowania płynu.
Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, przemywane pod bieżącą wodą czerwoną fasolę i kukurydzę. Dusić przez około 5 minut.
Przyprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, dodać oregano i sos tabasco. Dusić jeszcze 10 minut.
Tortille podgrzewamy na suchej patelni, po czym na jednej połowie kładziemy porcję przygotowanego farszu, posypujemy startym serem i składamy na pół.
Przygotowane w ten sposób tortille możemy podgrzać jeszcze na patelni lub w piecu (180 stopni, około 5 minut), aż ser zacznie się rozpuszczać.