REKLAMA

Źródło: Pixabay

Meksykańska Tortilla

Meksykańska tortilla jest tradycyjnym daniem kuchni meksykańskiej, składającym się z mięsnej farszu podawanego na półksiężycowatej, zwykle grilowanej, tortilli z mąki kukurydzianej. Jej pikantny smak jest urozmaicany przez dodatek sosów, sera, hot chili, wcześniej duszonej cebuli i papryki.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 4 tortille Dodano do
  • 500 g mięsa mielonego Dodano do
  • 1 duży The Onion Dodano do
  • 1 papryka Dodano do
  • 1 puszka czerwonej fasoli Dodano do
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej Dodano do
  • 1 Łyżka oliwy z oliwek Dodano do
  • sól, pieprz słodka i ostra papryka do smaku Dodano do
  • 1 łyżeczka oregano Dodano do
  • 1 Łyżka sosu tabasco (opcjonalnie) Dodano do
  • 12 kubka startego sera np. mozzarella Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.

2. Krok

Do cebuli dodać mięso mielone i dusić na średnim ogniu aż do odparowania płynu.

3. Krok

Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, przemywane pod bieżącą wodą czerwoną fasolę i kukurydzę. Dusić przez około 5 minut.

4. Krok

Przyprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, dodać oregano i sos tabasco. Dusić jeszcze 10 minut.

5. Krok

Tortille podgrzewamy na suchej patelni, po czym na jednej połowie kładziemy porcję przygotowanego farszu, posypujemy startym serem i składamy na pół.

6. Krok

Przygotowane w ten sposób tortille możemy podgrzać jeszcze na patelni lub w piecu (180 stopni, około 5 minut), aż ser zacznie się rozpuszczać.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy