Źródło: Pixabay: Wladynosz
Meggyes tiramisu
Smak wiśni bardzo dobrze harmonizuje z kremowym, kawowym smakiem tiramisu. To wyjątkowy deser nie tylko pod względem koloru, ale także smaku.
Składniki
- 500 g Chies
- 3 dl espresso
- 200 g Biszkopt dla niemowląt
- 250 g mascarpone
- 2 dl Ciężka śmietana
- 3 jajko
- 120 g cukier
- 1 pakiet cukier waniliowy
- Kakao w proszku do posypania wierzchu
Najnowsze ulotki
Procedura
Przygotuj wiśnie. Znajdź najdojrzalsze i najsłodsze wiśnie, a następnie je wydryluj. Osobiście zwykle robię kompot z owoców, ponieważ uważam, że dzięki temu efekt jest bardziej intensywny.
Podczas gdy wiśnie się gotują, wbij 3 jajka do dużej miski i dodaj 120 g cukru oraz paczkę cukru waniliowego. Dobrze wymieszać.
Następnie dodaj 250 gramów mascarpone. Zalecam, aby mascarpone miało temperaturę pokojową, aby łatwiej było je wymieszać z pozostałymi składnikami.
Następnie dodaj 2 dl śmietany do mieszanki mascarpone. Uważaj, aby nie ubić zbyt dużej ilości śmietany, ponieważ spowoduje to, że tiramisu straci swoją pierwotną kremową konsystencję.
Wypijmy filiżankę dobrej kawy! Wlej 3 dl espresso na talerz i szybko zanurz w nim obie strony biszkoptów. Nie moczyć biszkoptów zbyt długo, ponieważ łatwo rozmokną.
Ułóż powlekane biszkopty w naczyniu żaroodpornym, a następnie nałóż na nie śmietanę i wiśnie. Powtarzaj tę czynność, aż wszystkie składniki znikną. Na koniec posyp wierzch kakao w proszku.
Wstaw do lodówki na co najmniej 2-3 godziny, ale prawdziwy smak będzie wyczuwalny dopiero następnego dnia.