REKLAMA

Źródło: wideonet from Getty Images

Mazurek czekoladowy

Mazurek czekoladowy to tradycyjny polski wypiek, który cieszy się dużą popularnością podczas świąt Wielkanocnych. Kruche ciasto, słodki nadzienie z intensywnym czekoladowym smakiem i obłożone bakaliami, to przepis na nieodparte ciasteczko.

REKLAMA

Składniki

porcje
10

Ciasto

  • 300 g mąki Dodano do
  • 200 g masla Dodano do
  • 100 g cukru pudru Dodano do
  • 1 ks żółtko Dodano do
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodano do

Nadzienie czekoladowe

  • 200 g gorzkiej czekolady Dodano do
  • 200 g śmietanki 30%-owej Dodano do
  • 50 g masla Dodano do

Dodatki

  • bakalii Dodano do
  • Migdały Dodano do
  • Orzechy Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Zamieszać składniki na ciasto, a następnie wyrabiać je przez kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne.

2. Krok

Podgrzewać składniki na nadzienie czekoladowe w kąpieli wodnej, mieszając, aż do uzyskania gładkiej masy.

3. Krok

Rozwałkować ciasto i włożyć do formy, a następnie wylać na nie czekoladowe nadzienie.

4. Krok

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.

5. Krok

Po wyjęciu z piekarnika udekorować według uznania.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Zupy i buliony

345 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Deser

1521 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy