Źródło: chamillewhite from Canva
Masło orzechowe
Przepis na domowe masło orzechowe.
Składniki
- 2 kubki Orzechy włoskie
- szczypta soli
- 2 Łyżki Miód
Najnowsze ulotki
Procedura
Zacznijmy od rozgrzania piekarnika do 180 stopni. Podczas gdy piekarnik się nagrzewa, możesz równomiernie rozłożyć orzechy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy piekarnik będzie wystarczająco gorący, umieść w nim blachę do pieczenia z orzechami i piecz je przez około 10 minut lub do momentu, gdy staną się lekko złotobrązowe. Uważaj, aby orzechy się nie przypaliły. Następnie pozostaw orzechy do ostygnięcia.
Następnie umieść orzechy ze szczyptą soli i dwiema łyżkami miodu w blenderze lub robocie kuchennym i miksuj przez 10-15 minut, aż uzyskasz gładkie masło. Przez pierwsze pięć minut orzechy będą wyglądać jak chrupiące okruchy, ale kontynuuj miksowanie, aż poziomy będą gładkie.
Jeśli chcesz uzyskać bardziej kremowe masło, dodaj łyżkę oliwy z oliwek.