REKLAMA
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/6fCK3SO5cxL3JHTcPJaT/22247b46d0f440b0741c261e24ecf9.jpeg)
Źródło: Pexels
Maślane ciasteczka
Idealnie kruche, mocno maślane - pyszne.
REKLAMA
Składniki
porcje
20
- 1 kostka roztopionego masła
- 1 jajko
- 1 Łyżka ekstraktu z wanilii
- szczypta sól
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
80 min.
1. Krok
W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier i sól.
2. Krok
Dodaj masło, jajko i ekstrakt z wanilii i wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.
3. Krok
Zawijaj ciasto w folię i włóż do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
4. Krok
Po tym czasie rozgrzej piekarnik do 180°C.
5. Krok
Na blacie oprószonym mąką rozwałkuj ciasto na grubość ok. 5mm.
6. Krok
Wytnij ciasteczka za pomocą foremek i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Krok
Piecz w piekarniku przez 15-20 minut, aż lekko się zrumienią.
8. Krok
Wyjmij i ostudź na kratce. Smacznego!