REKLAMA

Źródło: Image Proffesionals GmbH from Canva

Maślaki duszone w śmietanie

Kocham ten przepis, bo poza tym, że jest niezwykle prosty do przygotowania, to idealnie oddaje smak maślaków - ulubionych grzybów mojej babci. Zapach tych maślaków duszonych w śmietanie jest niezapomniany i zawsze przywołuje w mojej pamięci wspomnienia z dzieciństwa, kiedy to pomagałam babci zbierać grzyby w lesie.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 500 g świeżych maślaków Dodano do
  • 250 ml śmietany Dodano do
  • 1 ks cebula Dodano do
  • 2 zęby czosnku Dodano do
  • 2 łyżki masla Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
REKLAMA

Procedura

40 min.
1. Krok

Maślaki dokładnie czyść, ale nie myj ich - grzyby bardzo łatwo wchłaniają wodę co później wpływa na ich konsystencję i smak. W przypadku maślaków, wystarczy szczoteczką usunąć resztki ziemi i liści.

2. Krok

Podsmaż cebulę pokrojoną w drobną kostkę na maśle, aż stanie się szklista. Dodaj pokrojone drobno maślaki i całość smaż do momentu, gdy grzyby zaczną puszczać wodę. Na tym etapie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Z mojego doświadczenia wynika, że czosnek dodany na tym etapie pięknie łączy się z innymi składnikami.

3. Krok

Kiedy woda zacznie się wygotowywać, dodaj śmietanę i duś na małym ogniu około 15 minut. Pod koniec duszenia dopraw solą i pieprzem do smaku. Pamiętaj, że śmietana zneutralizuje nieco smak soli i pieprzu, więc dodaj odrobinę więcej niż normalnie byś dodał.

4. Krok

Podawaj na gorąco z pieczywem. Jeśli chcesz dodać danie elegancji, możesz posypać je natką pietruszki lub szczypiorkiem przed podaniem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy