Źródło: Image Proffesionals GmbH from Canva
Maślaki duszone w śmietanie
Kocham ten przepis, bo poza tym, że jest niezwykle prosty do przygotowania, to idealnie oddaje smak maślaków - ulubionych grzybów mojej babci. Zapach tych maślaków duszonych w śmietanie jest niezapomniany i zawsze przywołuje w mojej pamięci wspomnienia z dzieciństwa, kiedy to pomagałam babci zbierać grzyby w lesie.
Składniki
- 500 g świeżych maślaków
- 250 ml śmietany
- 1 ks cebula
- 2 zęby czosnku
- 2 łyżki masla
- sól i pieprz do smaku
Najnowsze ulotki
Procedura
Maślaki dokładnie czyść, ale nie myj ich - grzyby bardzo łatwo wchłaniają wodę co później wpływa na ich konsystencję i smak. W przypadku maślaków, wystarczy szczoteczką usunąć resztki ziemi i liści.
Podsmaż cebulę pokrojoną w drobną kostkę na maśle, aż stanie się szklista. Dodaj pokrojone drobno maślaki i całość smaż do momentu, gdy grzyby zaczną puszczać wodę. Na tym etapie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Z mojego doświadczenia wynika, że czosnek dodany na tym etapie pięknie łączy się z innymi składnikami.
Kiedy woda zacznie się wygotowywać, dodaj śmietanę i duś na małym ogniu około 15 minut. Pod koniec duszenia dopraw solą i pieprzem do smaku. Pamiętaj, że śmietana zneutralizuje nieco smak soli i pieprzu, więc dodaj odrobinę więcej niż normalnie byś dodał.
Podawaj na gorąco z pieczywem. Jeśli chcesz dodać danie elegancji, możesz posypać je natką pietruszki lub szczypiorkiem przed podaniem.