REKLAMA

Źródło: Image Proffesionals GmbH from Canva

Maślaki duszone w śmietanie

Kocham ten przepis, bo poza tym, że jest niezwykle prosty do przygotowania, to idealnie oddaje smak maślaków - ulubionych grzybów mojej babci. Zapach tych maślaków duszonych w śmietanie jest niezapomniany i zawsze przywołuje w mojej pamięci wspomnienia z dzieciństwa, kiedy to pomagałam babci zbierać grzyby w lesie.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 500 g świeżych maślaków Dodano do
  • 250 ml śmietany Dodano do
  • 1 ks cebula Dodano do
  • 2 zęby czosnku Dodano do
  • 2 łyżki masla Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
REKLAMA

Procedura

40 min.
1. Krok

Maślaki dokładnie czyść, ale nie myj ich - grzyby bardzo łatwo wchłaniają wodę co później wpływa na ich konsystencję i smak. W przypadku maślaków, wystarczy szczoteczką usunąć resztki ziemi i liści.

2. Krok

Podsmaż cebulę pokrojoną w drobną kostkę na maśle, aż stanie się szklista. Dodaj pokrojone drobno maślaki i całość smaż do momentu, gdy grzyby zaczną puszczać wodę. Na tym etapie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Z mojego doświadczenia wynika, że czosnek dodany na tym etapie pięknie łączy się z innymi składnikami.

3. Krok

Kiedy woda zacznie się wygotowywać, dodaj śmietanę i duś na małym ogniu około 15 minut. Pod koniec duszenia dopraw solą i pieprzem do smaku. Pamiętaj, że śmietana zneutralizuje nieco smak soli i pieprzu, więc dodaj odrobinę więcej niż normalnie byś dodał.

4. Krok

Podawaj na gorąco z pieczywem. Jeśli chcesz dodać danie elegancji, możesz posypać je natką pietruszki lub szczypiorkiem przed podaniem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy