REKLAMA

Źródło: Pixabay

Masa makowa

Masa makowa to tradycyjny dodatek do polskich wypieków świątecznych, takich jak makowiec czy strucla. Jest wytrawnie słodka, o niepowtarzalnym orzechowym smaku, który idealnie komponuje się z drożdżówką. Pod lupą, każde ziarenko maku to małe dzieło sztuki. A gotowanie maku przekształca go w prawdziwy kulinarny skarb.

REKLAMA

Składniki

porcje
2
  • 250 g nasion maku Dodano do
  • 125 g miodu Dodano do
  • 125 g cukru Dodano do
  • skórka z jednej cytryny Dodano do
  • 125 g posiekanych migdałów Dodano do
  • 125 g rodzynek Dodano do
  • 2 łyżki rumu Dodano do
  • 1 Łyżka mąki ziemniaczanej Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Nasiona maku należy namoczyć na noc.

2. Krok

Następnego dnia powinny być odcedzone i zmielone na gładką masę (najlepiej przez maszynkę do mielenia mięsa, ewentualnie mogą być zblendowane).

3. Krok

Miod, cukier, skórkę z cytryny, migdały, rodzynki i rum należy połączyć w rondelku, a następnie podgrzewać do momentu aż cukier się rozpuści.

4. Krok

Po rozpuszczeniu cukru, należy dodać do masy makowej, doprowadzić do wrzenia, a następnie dodać mąkę ziemniaczaną i gotować na małym ogniu przez kilka minut, aż masa zgęstnieje.

5. Krok

Masę makową należy całkowicie ostudzić przed nałożeniem na ciasto.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Deser

1521 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy