Źródło: Pixabay
Masa makowa
Masa makowa to tradycyjny dodatek do polskich wypieków świątecznych, takich jak makowiec czy strucla. Jest wytrawnie słodka, o niepowtarzalnym orzechowym smaku, który idealnie komponuje się z drożdżówką. Pod lupą, każde ziarenko maku to małe dzieło sztuki. A gotowanie maku przekształca go w prawdziwy kulinarny skarb.
Składniki
- 250 g nasion maku
- 125 g miodu
- 125 g cukru
- skórka z jednej cytryny
- 125 g posiekanych migdałów
- 125 g rodzynek
- 2 łyżki rumu
- 1 Łyżka mąki ziemniaczanej
Najnowsze ulotki
Procedura
Nasiona maku należy namoczyć na noc.
Następnego dnia powinny być odcedzone i zmielone na gładką masę (najlepiej przez maszynkę do mielenia mięsa, ewentualnie mogą być zblendowane).
Miod, cukier, skórkę z cytryny, migdały, rodzynki i rum należy połączyć w rondelku, a następnie podgrzewać do momentu aż cukier się rozpuści.
Po rozpuszczeniu cukru, należy dodać do masy makowej, doprowadzić do wrzenia, a następnie dodać mąkę ziemniaczaną i gotować na małym ogniu przez kilka minut, aż masa zgęstnieje.
Masę makową należy całkowicie ostudzić przed nałożeniem na ciasto.