REKLAMA

Źródło: jirkaejc from Getty Images

Marynowany kalafior

Kiszony kalafior to jedno z moich ulubionych dań, które przygotowuję specjalnie na zimę.

REKLAMA

Składniki

porcje
5
  • 3 kawałek Kalafior Dodano do
  • 112 l wody Dodano do
  • 4 łyżki Sole Dodano do
  • 1 Łyżka Cukier Dodano do
  • 300 ml Ocet Dodano do
  • 15 kawałek Całe ziarna czarnego pieprzu Dodano do
  • 5 kawałek liście laurowe Dodano do
  • 5 kawałek Kwiaty zarodkowe Dodano do
  • 5 kawałek Nowa cebula Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Zaczynam od podzielenia kalafiora na różyczki. To od Ciebie zależy, jak duże wolisz kawałki.

2. Krok

Przygotuj pięć litrowych słoików i włóż do każdego z nich trzy całe liście laurowe, trzy kiełki i trzy całe ziarenka czarnego pieprzu. Nie zapomnij o cebuli pokrojonej w krążki.

3. Krok

Następnie ostrożnie ułóż kalafior w słoikach.

4. Krok

Następnie przygotuj solankę w garnku. Do 1,5 l wody wsyp 4 łyżeczki soli, łyżeczkę cukru i 300 ml octu. Doprowadź wszystko do wrzenia.

5. Krok

Wlej gorącą solankę do słoików z kalafiorem, tak aby kalafior był zanurzony.

6. Krok

Przechowywanie w chłodnym miejscu przez dwa tygodnie to gwarantowany sposób na osiągnięcie optymalnego smaku. I to wszystko! Uwierz mi, rezultat jest tego wart.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy