Źródło: jirkaejc from Getty Images
Marynowany kalafior
Kiszony kalafior to jedno z moich ulubionych dań, które przygotowuję specjalnie na zimę.
Składniki
- 3 kawałek Kalafior
- 11⁄2 l wody
- 4 łyżki Sole
- 1 Łyżka Cukier
- 300 ml Ocet
- 15 kawałek Całe ziarna czarnego pieprzu
- 5 kawałek liście laurowe
- 5 kawałek Kwiaty zarodkowe
- 5 kawałek Nowa cebula
Najnowsze ulotki
Procedura
Zaczynam od podzielenia kalafiora na różyczki. To od Ciebie zależy, jak duże wolisz kawałki.
Przygotuj pięć litrowych słoików i włóż do każdego z nich trzy całe liście laurowe, trzy kiełki i trzy całe ziarenka czarnego pieprzu. Nie zapomnij o cebuli pokrojonej w krążki.
Następnie ostrożnie ułóż kalafior w słoikach.
Następnie przygotuj solankę w garnku. Do 1,5 l wody wsyp 4 łyżeczki soli, łyżeczkę cukru i 300 ml octu. Doprowadź wszystko do wrzenia.
Wlej gorącą solankę do słoików z kalafiorem, tak aby kalafior był zanurzony.
Przechowywanie w chłodnym miejscu przez dwa tygodnie to gwarantowany sposób na osiągnięcie optymalnego smaku. I to wszystko! Uwierz mi, rezultat jest tego wart.