Źródło: Mallivan from Getty Images
Marynowane marchewki
Te marynowane marchewki to zdrowa i smaczna przekąska, świetna również jako dodatek do obiadu.
Składniki
- 1 kg marchewki
- 2 Okulary wody
- 2 Okulary octu jabłkowego
- 4 łyżki miodu
- 4 Łodygi natki pietruszki
- 2 zęby czosnku
- 1 Łyżka soli
- 2 ks listki laurowe
- 6 ziarna ziela angielskiego
Najnowsze ulotki
Procedura
Marchewki umyj, obierz i pokrój w cienkie plastry.
W rondlu zagotuj wodę z octem, miodem, solą, czosnkiem, liśćmi laurowymi i zielonym pieprzem. Można dodać równiez trochę cukru, jeżeli wolicie słodsze marynaty.
Gdy marynata się zagotuje, dodaj marchewki i gotuj je przez około 5 minut, aż będą półmiękkie. Ważne aby je nie przegotować, powinny zachować swój chrupkość.
Wyjmij marchewki łyżką cedzakową i przełóż do słoików, a następnie zalej gorącą marynatą. Pamiętaj, aby każdy słoik był wypełniony do pełna.
Słoiki zakręć, odwróć do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia. Po ostygnięciu wstaw marcewkę do lodówki na co najmniej 24 godziny. Im dłużej marchewki będą stały w marynacie, tym lepszy smak uzyskają.
Marchewki są gotowe do spożycia po 24 godzinach, ale smak będą zyskiwać z każdym dniem. Idealnie smakują jako dodatek do obiadu czy przekąska.