REKLAMA

Źródło: Mallivan from Getty Images

Marynowane marchewki

Te marynowane marchewki to zdrowa i smaczna przekąska, świetna również jako dodatek do obiadu.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 kg marchewki Dodano do
  • 2 Okulary wody Dodano do
  • 2 Okulary octu jabłkowego Dodano do
  • 4 łyżki miodu Dodano do
  • 4 Łodygi natki pietruszki Dodano do
  • 2 zęby czosnku Dodano do
  • 1 Łyżka soli Dodano do
  • 2 ks listki laurowe Dodano do
  • 6 ziarna ziela angielskiego Dodano do
REKLAMA

Procedura

40 min.
1. Krok

Marchewki umyj, obierz i pokrój w cienkie plastry.

2. Krok

W rondlu zagotuj wodę z octem, miodem, solą, czosnkiem, liśćmi laurowymi i zielonym pieprzem. Można dodać równiez trochę cukru, jeżeli wolicie słodsze marynaty.

3. Krok

Gdy marynata się zagotuje, dodaj marchewki i gotuj je przez około 5 minut, aż będą półmiękkie. Ważne aby je nie przegotować, powinny zachować swój chrupkość.

4. Krok

Wyjmij marchewki łyżką cedzakową i przełóż do słoików, a następnie zalej gorącą marynatą. Pamiętaj, aby każdy słoik był wypełniony do pełna.

5. Krok

Słoiki zakręć, odwróć do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia. Po ostygnięciu wstaw marcewkę do lodówki na co najmniej 24 godziny. Im dłużej marchewki będą stały w marynacie, tym lepszy smak uzyskają.

6. Krok

Marchewki są gotowe do spożycia po 24 godzinach, ale smak będą zyskiwać z każdym dniem. Idealnie smakują jako dodatek do obiadu czy przekąska.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy