REKLAMA

Źródło: Mallivan from Getty Images

Marynowane marchewki

Te marynowane marchewki to zdrowa i smaczna przekąska, świetna również jako dodatek do obiadu.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 kg marchewki Dodano do
  • 2 Okulary wody Dodano do
  • 2 Okulary octu jabłkowego Dodano do
  • 4 łyżki miodu Dodano do
  • 4 Łodygi natki pietruszki Dodano do
  • 2 zęby czosnku Dodano do
  • 1 Łyżka soli Dodano do
  • 2 ks listki laurowe Dodano do
  • 6 ziarna ziela angielskiego Dodano do
REKLAMA

Procedura

40 min.
1. Krok

Marchewki umyj, obierz i pokrój w cienkie plastry.

2. Krok

W rondlu zagotuj wodę z octem, miodem, solą, czosnkiem, liśćmi laurowymi i zielonym pieprzem. Można dodać równiez trochę cukru, jeżeli wolicie słodsze marynaty.

3. Krok

Gdy marynata się zagotuje, dodaj marchewki i gotuj je przez około 5 minut, aż będą półmiękkie. Ważne aby je nie przegotować, powinny zachować swój chrupkość.

4. Krok

Wyjmij marchewki łyżką cedzakową i przełóż do słoików, a następnie zalej gorącą marynatą. Pamiętaj, aby każdy słoik był wypełniony do pełna.

5. Krok

Słoiki zakręć, odwróć do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia. Po ostygnięciu wstaw marcewkę do lodówki na co najmniej 24 godziny. Im dłużej marchewki będą stały w marynacie, tym lepszy smak uzyskają.

6. Krok

Marchewki są gotowe do spożycia po 24 godzinach, ale smak będą zyskiwać z każdym dniem. Idealnie smakują jako dodatek do obiadu czy przekąska.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy