REKLAMA
Źródło: Canva
Marynata do kaczki
Ten przepis na pieczone udka kacze z jabłkami łączy słodki smak jabłek ze smakiem mięsa kaczego.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 4 szt Udka kacze
- 2 szt jabłka
- 2 goździki Czosnek
- 2 łyżki Miód
- 2 łyżki sos sojowy
- 2 łyżki Olej
- 2 łyżki Olej
- Sól i mielony czarny pieprz
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
100 min.
1. Krok
Rozgrzej piekarnik do 180 °C.
2. Krok
Do miski dodaj czosnek, sos sojowy i przyprawy. Wymieszaj je razem.
3. Krok
Umyj i wytrzyj kacze uda kuchennym ręcznikiem papierowym.
4. Krok
Nacieraj mięso olejem i przygotowaną marynatą.
5. Krok
Na blachę połóż marynowane udko kaczki i pomiędzy nimi plasterki jabłek.
6. Krok
Tak przygotowane udko kaczki z jabłkami pieczemy około 30 minut. Następnie obniżamy temperaturę do 150°C i pieczemy jeszcze 45 minut.