REKLAMA
Małże z czosnkiem i białym winem
Delikatne i aromatyczne małże z dodatkiem czosnku i białego wina to idealna propozycja dla miłośników owoców morza. Prosta i szybka w przygotowaniu, idealna na romantyczną kolację lub rodzinny obiad.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 1 kg małży
- 3 łyżki masla
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ks cebula
- 1 szkło białego wina
- sól i pieprz do smaku
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
30 min.
1. Krok
Małże dokładnie umyj pod bieżącą wodą.
2. Krok
W dużym garnku rozgrzej oliwę i masło, a następnie dodaj posiekaną cebulę i czosnek.
3. Krok
Zwiększ ogień, dodaj małże i wymieszaj.
4. Krok
Zalej białym winem, przykryj garnek pokrywką i gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut, aż wszystkie małże otworzą się.
5. Krok
Jeśli małże będą zbyt suche dodaj kilka łyżek wody.
6. Krok
Posól i popieprz do smaku.
7. Krok
Podawaj z posiekaną natką pietruszki.