REKLAMA

Małże z czosnkiem i białym winem

Delikatne i aromatyczne małże z dodatkiem czosnku i białego wina to idealna propozycja dla miłośników owoców morza. Prosta i szybka w przygotowaniu, idealna na romantyczną kolację lub rodzinny obiad.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 kg małży Dodano do
  • 3 łyżki masla Dodano do
  • 2 łyżki oliwy z oliwek Dodano do
  • 1 ks cebula Dodano do
  • 1 szkło białego wina Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Małże dokładnie umyj pod bieżącą wodą.

2. Krok

W dużym garnku rozgrzej oliwę i masło, a następnie dodaj posiekaną cebulę i czosnek.

3. Krok

Zwiększ ogień, dodaj małże i wymieszaj.

4. Krok

Zalej białym winem, przykryj garnek pokrywką i gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut, aż wszystkie małże otworzą się.

5. Krok

Jeśli małże będą zbyt suche dodaj kilka łyżek wody.

6. Krok

Posól i popieprz do smaku.

7. Krok

Podawaj z posiekaną natką pietruszki.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy